Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
8. februára 2024, 8:57
Čas čítania 0:40

Zelenskyj žiada, aby mu poslali zmrazené miliardy z Ruska. Chce Putinovi spôsobiť systémové straty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zelenskyj diskutoval aj so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada, aby boli zmrazené ruské aktíva prevedené Kyjevu, ktorý už takmer dva roky odoláva ruskej agresii. Vyjadril sa tak v stredu večer vo svojom tradičnom prejave, uvádza agentúra DPA.


Zelenskyj povedal, že je čas spôsobiť Rusku maximálne systémové straty. Dodal, že tým má na mysli najmä zmrazené aktíva, a to jednak tohto teroristického štátu, ako aj osôb s ním spájaných. Všetko musí byť skonfiškované a použité na obranu pred terorom, povedal ďalej ukrajinský prezident s tým, že je spravodlivé, aby Rusko platilo za svoje činy.

Diskutoval aj so šéfom diplomacie EÚ

Zelenskyj uviedol, že o otázke zmrazených ruských aktív diskutoval aj so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom, ktorý v stredu navštívil Kyjev.

„Naozaj potrebujeme jednotné a rázne rozhodnutie... Rozhodnutie, ktoré ukáže naše spoločné rešpektovanie medzinárodného práva a tiež absolútne pohŕdanie ruským teroristickým štátom,“ dodal ukrajinský prezident.


Európska únia zamýšľa, že ako prvé poskytne Ukrajine výnosy zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, ako sú napríklad nahromadené úroky. Podľa odhadov by mohlo ísť ročne o miliardové sumy.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia