Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. februára 2024, 18:02
Čas čítania 0:46

Obľúbené univerzity v krajine EÚ plánujú výrazné obmedzenia. Chcú menej zahraničných študentov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Univerzity plánujú obmedziť počet prijatých zahraničných študentov.

Univerzity v Holandsku vo štvrtok oznámili, že majú v pláne obmedziť počet zahraničných študentov, ktorých prijímajú na štúdium. Okrem iného dôjde aj k zníženiu počtu študijných programov ponúkaných v angličtine. 

Napríklad populárne odbory psychológia a ekonómia budú v rámci bakalárskeho stupňa štúdia ponúkané v holandčine aj v budúcnosti. Dovedna 14 univerzít má vynaložiť väčšie úsilie na podnietenie zahraničných študentov, aby sa učili holandsky.

V aktuálnom akademickom roku približne tretina študentov prvého ročníka nie sú Holanďania, pričom 70 percent z nich pochádza z inej európskej krajiny, najmä z Nemecka.
V krajine stále viac zaznieva kritika v súvislosti s nárastom počtu zahraničných študentov. Odporcovia poukazujú na preplnené prednáškové sály a nedostatok bytov v centrách miest.

Domáci študenti majú problém dostať sa na univerzity

Prílev zahraničných študentov zrejme sťažuje prijímací proces domácich študentov. Holandské univerzity totiž dostávajú viac financií od zahraničných študentov ako od samotných Holanďanov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Približne 30 percent bakalárskych študijných programov je v súčasnosti ponúkaných len v angličtine. Univerzity plánujú tento podiel znížiť na desať až pätnásť percent. Opatrenia začnú platiť od budúceho roka.

Holandský minister školstva Robbert Dijkgraaf pripravuje v tomto smere legislatívu zameranú na zníženie počtu zahraničných študentov vrátane kvót na kurzy v anglickom jazyku.

V Holandsku sa nachádza viac bicyklov ako ľudí.
V Holandsku sa nachádza viac bicyklov ako ľudí. Zdroj: Unsplash/Gaurav Jain
Domov
Zdieľať
Diskusia