Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. februára 2024, 15:59
Čas čítania 1:18

Umreli, držiac sa za ruky. Bývalý premiér Holandska podstúpil eutanáziu so svojou manželkou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dvojicu už dlhší čas trápilo zdravie.

Vo veku 93 rokov zomrel holandský expremiér Dries van Agt a jeho rovnako stará manželka po tom, ako spoločne podstúpili eutanáziu. V piatok to oznámila nezisková ľudskoprávna organizácia The Rights Forum, ktorú expremiér založil. 


„Zomrel, držiac sa za ruky so svojou milovanou manželkou Eugenie van Agtovou-Krekelbergovou, jeho oporou, s ktorou bol viac ako 70 rokov a ktorú vždy nazýval ‚moje dievča‘,“ uviedla organizácia. Pár po sebe zanechal troch potomkov, ako aj viacerých vnukov a pravnukov.


Dvojicu už dlhší čas sužovalo podlomené zdravie. Van Agt utrpel v roku 2019 krvácanie do mozgu počas svojho prejavu na spomienkovom podujatí pre Palestínčanov a už sa nikdy úplne nezotavil. Len 2. februára pritom oslávil 93. narodeniny. Eutanáziu s manželkou podstúpil o tri dni nato 5. februára.

Minulosť bývalého holandského premiéra 

Dries van Agt bol najskôr členom Katolíckej ľudovej strany a následne stredopravicovej strany Kresťanskodemokratická výzva, ktorá vznikla v roku 1980 spojením Katolíckej ľudovej strany a dvoch protestantských strán. Funkciu premiéra zastával v rokoch 1977 až 1982. Agentúra AP uvádza, že po odchode z aktívnej politiky bol čoraz progresívnejším a v roku 2017 nakoniec zo strany odišiel pre ideologické rozdiely v súvislosti s jej prístupom k Izraelu a Palestínčanom.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

O zosnulom expremiérovi sa pochvalne vyjadril aj súčasný predseda holandskej vlády Mark Rutte či holandská kráľovská rodina. Rutte ho nazval svojím „prapradedkom v úrade“ s „kvetnatým a jedinečným jazykom, jasným presvedčením a výrazným vystupovaním“, ktorý dodal holandskej politike v čase jej polarizácie „farbu a obsah“. Kráľovská rodina takisto vyzdvihla, že vládu viedol v turbulentnom období, pričom svojou výraznou osobnosťou mnohých inšpiroval.

Podporoval Palestínu 

Van Agt bol známy svojím impozantným rečovým prejavom s archaickými prvkami a aj vášňou pre cyklistiku, s ktorou bol však po páde v roku 2019 nútený skončiť. Po návšteve Izraela v roku 1999 začal čoraz viac vyjadrovať svoju podporu Palestínčanom, pričom svoju skúsenosť z tejto cesty nazýval „obrátením“.


V roku 2009 založil neziskovú organizáciu The Rights Forum, ktorá sa zasadzuje za „spravodlivú a udržateľnú holandskú a európsku politiku týkajúcu sa palestínsko-izraelskej otázky“.

Dries Van Agt.
Dries Van Agt. Zdroj: FLICKR/Minister-president Rutte
Domov
Zdieľať
Diskusia