Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. februára 2024, 9:52
Čas čítania 1:08

Mikas odpovedá SNS, ktorá žiada jeho koniec: Nebránim sa prešetrovaniu manažmentu pandémie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

SNS vyzvala Mikasa na bezodkladné odstúpenie z funkcie, ten sa prešetrovaniu manažmentu pandémie covidu-19 nebráni.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa nebude brániť prešetrovaniu manažmentu pandémie covidu-19. V danej súvislosti poskytol plnú súčinnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR aj Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) SR. Uviedol to v reakcii na výzvu koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) týkajúcu sa jeho odstúpenia.

Aj naďalej znášam osobné útoky...

„Som otvorený a nebránim sa prešetrovaniu manažmentu pandémie covidu-19 zo strany GP SR, NKÚ SR a splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covidu-19,“ skonštatoval Mikas. Upozornil zároveň, že vládny splnomocnenec Peter Kotlár ho zatiaľ nekontaktoval.


Hlavný hygienik považuje vynášanie účelových rozsudkov pred riadnym preverením za nekorektné. Vníma to ako ďalší útok nielen na seba, ale aj jeho kolegov a ďalších odborníkov, ktorí sa snažili, aby boli dôsledky na zdravie a životy občanov SR počas pandémie čo najmenšie.

„Neodišiel som preto, lebo som bol pri pandémii a zotrval som pri jej riešení. Ani dnes zbabelo neutekám pred otázkami, ktoré treba z odborného hľadiska zodpovedať, a naďalej znášam aj osobné útoky,“ dodal Mikas.

Mikas
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Podľa SNS Mikas boj s pandémiou nezvládol

SNS vyzvala Mikasa na bezodkladné odstúpenie z funkcie. Mikasa považujú národniari za symbol nezvládnutia boja s pandémiou covidu-19.

„V prípade, že nevyvodí svoju zodpovednosť za predchádzajúce tri roky, SNS požiada na najbližšej koaličnej rade ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby Mikasa odvolala,“ dodali národniari v tlačovej správe.


Zároveň zdôraznili, že postup štátu a manažment protipandemických opatrení v covidovom období je potrebné prešetriť.

Predseda opozičného KDH Milan Majerský argumentoval, že problémom slovenského zdravotníctva sú chýbajúce nemocnice, nie Mikas. „Andrej Danko by si mal skôr vyhrnúť rukávy a bojovať na koaličnej rade za nové nemocnice, to je vec, ktorú Slovensko potrebuje ako soľ, nie ďalšie nezmyselné a neodborné nominácie pre svojich blízkych zo SNS,“ poznamenal.

Domov
Zdieľať
Diskusia