Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
14. februára 2024, 19:34
Čas čítania 1:05

Slováci majú posledný deň na podanie dôležitého dokumentu. Termín sa týka viacerých žiadostí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zajtra je posledný deň na žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania.

Daňovníci môžu do 15. februára požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane z príjmov zo závislej činnosti za rok 2023. Zároveň je tento termín dôležitý aj pri uplatnení daňového bonusu ako pomoci zo strany štátu za nárast splátky úveru na bývanie za rok 2023. Upozornilo na to Ministerstvo financií SR.

Pri žiadosti o daňový bonus ako pomoc za nárast splátky úveru je potrebné potvrdenie z banky o tomto náraste v roku 2023. „Daňovníci, ktorým daňové priznanie za rok 2023 nerobí zamestnávateľ, ale si ho robia sami, si pomoc vo forme daňového bonusu uplatnia v daňovom priznaní za rok 2023,“ uviedol rezort financií.

Zamestnancom, ktorí mali v roku 2023 zdaniteľný príjem len zo závislej činnosti plynúci zo zdrojov na území SR, napríklad zo zamestnania alebo z dohody, a nemajú povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby z dôvodu napríklad prenájmu bytu, výhry, príjmov zo zahraničia, príjmov z podnikania a podobne, môže zamestnávateľ vykonať ročné zúčtovanie. Musia však najneskôr v termíne do 15. februára 2024 požiadať o jeho vykonanie na predpísanom tlačive.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Pokiaľ mal zamestnanec viacerých zamestnávateľov, ktorí mu vyplácali v zdaňovacom období zdaniteľné príjmy, môže najneskôr do 15. februára 2024 písomne požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek z týchto zamestnávateľov.

Zamestnanec je povinný predložiť viacero dokumentov

Zamestnávateľovi, ktorého zamestnanec požiada o vykonanie ročného zúčtovania, predloží k žiadosti okrem potvrdení o zdaniteľných príjmoch od všetkých ostatných zamestnávateľov aj ďalšie doklady preukazujúce nárok na daňové zvýhodnenie, a to nezdaniteľné časti, daňový bonus na dieťa, daňový bonus na úroky či daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky. Ak v danom termíne nepredloží žiadosť s požadovanými prílohami, zamestnávateľ nie je povinný ročné zúčtovanie vykonať.

daňový úrad
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia