Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. februára 2024, 12:38
Čas čítania 1:35

AKTUÁLNE: Vo väzení zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prišlo mu vraj nevoľno.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení. Informuje o tom AFP, ktorá odkazuje na ruské médiá.

„Odsúdenému A. A. Navaľnému prišlo 16. februára 2024 v nápravnej kolónii číslo 3 po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie,“ cituje z vyjadrenia ruskej väzenskej služby televízia Sky News.

„Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a boli privolaní aj záchranári. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov. Záchranári skonštatovali smrť odsúdeného. Príčiny smrti sa zisťujú,“ uviedla väzenská služba.

Ruská štátna agentúra TASS napísala, že o úmrtí Navaľného už informovali aj prezidenta Vladimira Putina. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova vykonáva väzenská služba všetky potrebné previerky týkajúce sa úmrtia Navaľného. Peskov uviedol, že nepozná podrobnosti o prípade.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Do zariadenia, kde väznili Navaľného, zároveň vycestoval jeho právnik. „Hneď ako čokoľvek zistíme, budeme o tom informovať,“ povedala členka Navaľného tímu Kira Jarmyšová.

Navaľnyj bol najvýraznejšou tvárou ruskej opozície

Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Navaľného po zadržaní odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Spustené boli voči nemu viaceré trestné konania.

Začiatkom decembra minulého roku zmizol z väznice vo Vladimirskej oblasti východne od Moskvy. Po 20-dňovom vyčerpávajúcom prevoze sa ozval z trestaneckej kolónie v obci Charp za severným polárnym kruhom s tým, že je v poriadku. V Charpe si mal v osobitnom režime odpykať 19-ročný trest za vytváranie extrémistickej skupiny, financovanie extrémistických aktivít a ďalšie trestné činy.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Tento trest mu uložili v auguste 2023. Už dovtedy si odpykával trest v trvaní 11 a pol roka v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia, ktoré samotný odsúdený popieral.

Priaznivci Navaľného tvrdili, že jeho zatknutie, stíhanie i odsúdenie boli politicky motivovaným pokusom potlačiť kritiku prezidenta Putina a eliminovať súčasne aj jeho najväčšieho rivala.

navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia