Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
18. februára 2024, 10:25
Čas čítania 0:27

Globálne otepľovanie môže spraviť zo Slovenska arktickú krajinu. Doba ľadová nastane už o niekoľko desiatok rokov, tvrdia vedci

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko bude podľa modelov arktickou alebo subtropickou krajinou.

Globálne otepľovanie môže podľa matematických modelov priniesť novú dobu ľadovú. Po oteplení oceánov by sa zastavil Golfský prúd, čo by spôsobilo, že sever Európy by bol neobývateľný, informujú o tom tvnoviny.sk.

Klíma na Slovensku by bola podobná ako napríklad na ruských polostepiach či severe Spojených štátov. Slovensko by tak malo veľmi mrazivé zimy. Podmienky na takzvaný bod zlomu by mohli byť aktuálne už o pár desiatok rokov.

19. februára 2024, 7:27 Čas čítania 0:38 V pondelok sa prudko zmení počasie. Na Slovensku sa oddnes končia slnečné dni V pondelok sa prudko zmení počasie. Na Slovensku sa oddnes končia slnečné dni

Niektoré modely hovoria o opaku. Podľa nich spôsobí globálne otepľovanie na Slovensku také vysoké teploty, že územie sa stane súčasťou subtropického klimatického pásma.

V prípade extrémnych výkyvov počasia nastanú masívne zmeny v poľnohospodárstve. Farmári tak budú musieť začať pestovať šľachtené plodiny, ktoré by prežili extrémne suchá či zimy.

Ľadovce v Grónsku sa topia v dôsledku globálneho otepľovania.
Ľadovce v Grónsku sa topia v dôsledku globálneho otepľovania. Zdroj: Getty Images/Mario Tama
Domov
Zdieľať
Diskusia