Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent
20. februára 2024 o 17:16
Čas čítania 0:47

Trnavu strašia juhoruské tarantuly. Ľudia ich spozorovali na svojich pozemkoch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ide o pomerne vzácny druh pavúka s názvom strehúň škvrnitý.

Obyvatelia Trnavy sa na sociálnych sieťach sťažujú na vzácny druh pavúka, ktorý môže na prvý pohľad pôsobiť ako tarantula. Upozornila na to dekanka Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity na facebookovom profile Mestskej televízie Trnava.

Príspevok vyvolal množstvo reakcií. „Mali sme ho v práci, skoro som naňho stúpila,“ napísala jedna používateľka. Množstvo ľudí, ktorým sa dostal na pozemky, v komentárovej sekcii pridalo aj jeho fotky. Výskyt pavúka okrem Trnavy zaznamenali už minulý rok v  Nitre, vo Vrábľoch, v Kalnej nad Hronom, v Bánovciach nad Bebravou či v okolí Dunaja.

Ide o druh s názvom strehúň škvrnitý, v nemčine známy ako juhoruská tarantula. V Trnave ho prvýkrát zaznamenali v roku 2004. Prvý záznam o jeho výskyte sa však datuje do roku 1930. Množstvo obyvateľov sa pre chlpatý zovňajšok zvieraťa bálo, že ide o skutočnú tarantulu. Dekanka však túto fámu vo videu vyvrátila.

Podľa Peterkovej môže samička pavúka dosiahnuť veľkosť do 7 centimetrov. Svoje obete napáda v nočných hodinách pomocou skoku. Pre človeka však nepredstavuje nebezpečie. Na ľudí útočí len v prípade, keď sa cíti ohrozený. Veľmi citlivo reaguje na vibrácie vo vzduchu, čím sa ľahko vystraší, a ľudí tak skôr ignoruje. V prípade pohryznutia, ktoré môže byť bolestivé, si treba vydezinfikovať ranu.

Domov
Zdieľať
Diskusia