Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. februára 2024, 8:45
Čas čítania 0:39

Na Ukrajine našli severokórejskú raketu. Vyšetrovatelia prišli s jasným vysvetlením

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V severokórejskej rakete sa našli komponenty vyrobené v USA i v Európe.

Pozostatky severokórejskej balistickej rakety objavené na Ukrajine obsahovali komponenty so značkami spoločností sídliacich v Spojených štátoch a v Európe, uviedla v utorok vo svojej správe investigatívna organizácia Conflict Armament Research (CAR). 

Zo správy organizácie vyplýva, že Severná Kórea je schopná zaobstarať si západné komponenty pre svoje zbrane napriek prísnym sankciám a že tieto zbrane používa Moskva vo svojej vojne proti Ukrajine. CAR uvádza, že strela, ktorú jej vyšetrovatelia analyzovali, bola objavená v Charkove v januári 2024.

Vyšetrovatelia organizácie podľa správy určili, že balistická strela vyrobená KĽDR a objavená na Ukrajine obsahuje viac než 290 nedomácich elektronických komponentov. 75 percent týchto súčiastok bolo spojených so spoločnosťami začlenenými v Spojených štátoch, kým 16 percent komponentov bolo spojených s firmami v Európe.

„Polovica zdokumentovaných komponentov mala identifikovateľné dátumové kódy a viac ako 75 percent týchto kódov označovalo výrobu medzi rokmi 2021 a 2023. Na základe týchto dátumov výroby CAR dospela k záveru, že raketa získaná v Charkove nemohla byť zmontovaná pred marcom 2023,“ uvádza sa v správe.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: SAAB
Domov
Zdieľať
Diskusia