Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
23. februára 2024, 19:26
Čas čítania 1:00

V Austrálii obvinili 74-ročného biskupa, Vatikán sa do prípadu zapojil tiež. V minulosti údajne znásilnil dieťa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Austrálskeho biskupa obvinili zo sexuálnych zločinov.

Sedemdesiatštyriročný austrálsky biskup Christopher Alan Saunders čelí obvineniam zo znásilnenia a z necudného útoku. Zatkli ho v stredu večer v štáte Západná Austrália po tom, čo intenzívne interné vyšetrovanie Vatikánu prinútilo konať austrálskych detektívov zameraných na boj proti sexuálnemu zneužívaniu detí.

Polícia oznámila, že biskup bol obvinený v 14 bodoch z nezákonného a necudného útoku a v dvoch bodoch zo sexuálneho prieniku bez súhlasu, čo je právnický termín pre znásilnenie. Obvinený je aj v troch bodoch z nemravného zaobchádzania s dieťaťom vo veku medzi 16. a 18. rokom. Pred súd sa má podstaviť vo štvrtok, pričom podľa súdnych dokumentov ide o činy z obdobia 2008 – 2014.

Saunders viedol vyše 20 rokov diecézu Broome na severozápade Austrálie, ktorú tvoria aj desiatky odľahlých komunít pôvodných obyvateľov aborigénov. Z jej vedenia odstúpil v roku 2020, keď sa v miestnych médiách objavili prvé správy o obvineniach jeho osoby zo sexuálneho zneužívania. Ponechal si titul emeritný biskup.

Vatikán spustil vlastné vyšetrovanie

Saunders vytrvalo tieto činy popieral a prvé policajné vyšetrovanie neodhalilo dostatok dôkazov na jeho obvinenie. Fámy okolo neho sa neustále šírili, Vatikán preto spustil v roku 2022 vlastné vyšetrovanie a využil pritom rozsiahle právomoci zavedené pápežom Františkom.

18. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 3:37 Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora

Právomoci Vos estis lux mundi (Si svetlo sveta) boli vypracované v roku 2019 na lepšie vyšetrovanie obvinení zo sexuálneho zneužívania v najvyšších cirkevných kruhoch. Dôverné zistenia cirkev neskôr odovzdala polícii, ktorá znovu otvorila vyšetrovanie.

V roku 2019 bol za sexuálne zneužívanie uväznený aj George Pell, zosnulý austrálsky kardinál a vplyvný muž Vatikánu, ale v jeho prípade rozsudok najvyšší súd nasledujúci rok zrušil.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia