Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
26. februára 2024, 11:10
Čas čítania 0:32

AKTUÁLNE: Dánsko uzavrelo vyšetrovanie sabotáže Nord Streamu. Polícia rozhodla, či podá trestné oznámenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dánsko nebude nikoho stíhať.

Dánska polícia v pondelok oznámila, že uzavrela vyšetrovanie sabotáže plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Skutok bol podľa nej úmyselný, avšak nebude nikoho trestne stíhať. 

„Na základe vyšetrovania dánske orgány môžu skonštatovať, že sabotáž potrubí bola úmyselná. Zároveň nebol zistený dostatočný dôvod na začatie trestného stíhania. Polícia v Kodani sa tak rozhodla uzavrieť vyšetrovanie výbuchov,“ citujú z vyhlásenia dánskej polície agentúry AFP a Reuters.

Vyšetrovanie prípadu nedávno ukončilo aj Švédsko, a to s odôvodnením, že kauza nespadá do jeho jurisdikcie. Zhromaždené dôkazy však údajne odovzdalo Nemecku, ktoré sa k nim dosiaľ verejne nevyjadrilo.

Podmorské plynovody Nord Stream 1 a 2 spájajúce Rusko s Nemeckom poškodila v septembri 2022 séria výbuchov. Došlo k nim vo výlučných ekonomických zónach Švédska a Dánska. Do ovzdušia sa pri nich uvoľnilo obrovské množstvo metánu. Z poškodenia potrubí sa navzájom obvinili Rusko aj Západ.

Nord Stream 2, výbuch
Zdroj: Danish Defence
Domov
Zdieľať
Diskusia