Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
26. februára 2024, 18:43
Čas čítania 0:52

Maďarský parlament zvolil nového prezidenta republiky. Stal sa ním terajší predseda Ústavného súdu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Parlament zvolil za prezidenta Tamása Sulyoka.

Maďarské Národné zhromaždenie v pondelok v tajnom hlasovaní hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP zvolilo za nového prezidenta republiky doterajšieho predsedu Ústavného súdu (AB) Tamása Sulyoka. 

Spoločný prezidentský kandidát Fideszu a KDNP bol zvolený 134 hlasmi poslancov, piati poslanci hlasovali proti. Parlamentné frakcie Demokratická koalícia (DK), Jobbik, Momentum, Maďarská socialistická strana (MSZP) a Párbeszéd (Dialóg) pred hlasovaním opustili rokovaciu sálu. 

Novozvolená hlava štátu po voľbe zložila slávnostnú prísahu. Sulyok je siedmym prezidentom Maďarska po zmene režimu a druhým predsedom Ústavného súdu v tejto funkcii. V roku 2005 zvolil parlament za prezidenta Lászlóa Sólyoma, ktorý viedol Ústavný súd od roku 1990 do roku 1998.

Predsedom Ústavného súdu bol od roku 2016

Sulyok získal právnické vzdelanie na Fakulte štátu a práva Univerzity Józsefa Attilu v Szegede. Až do zvolenia za ústavného sudcu pracoval ako advokát. V rokoch 2000 až 2014 bol rakúskym honorárnym konzulom. Od septembra 2005 vyučuje ústavné právo na Právnickej fakulte Univerzity v Segedíne. Za predsedu Ústavného súdu ho parlament zvolil 22. novembra 2016.

Fidesz v pondelok oznámil, že ako jeho nástupcu vo funkcii predsedu Ústavného súdu nominuje bývalého ministra spravodlivosti Lászlóa Trócsányiho.

Prezidentka Katalin Nováková odstúpila 10. februára v súvislosti s kauzou amnestie pre Endreho K. odsúdeného za utajovanie sexuálneho zneužívania v detskom domove v Bicske. Jej abdikáciu prijal zákonodarný zbor v pondelok všetkými 196 hlasmi prítomných poslancov.

maďarsko
Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Mathe
Domov
Zdieľať
Diskusia