Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
27. februára 2024, 7:31
Čas čítania 1:35

Macron nevylúčil nasadenie vojakov na Ukrajine. Medzi lídrami nepanovala zhoda

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Macron avizoval aj dodávky rakiet Kyjevu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o podpore Ukrajiny, ktorú hostil v pondelok večer v Paríži. 

Na stretnutí vyše 20 hláv štátov a vlád nepanovala zhoda, pokiaľ ide o prípadné vyslanie vojakov západných krajín, uviedol Macron. Doplnil však, že v dynamike vývoja v budúcnosti nemožno nič vylúčiť. Každá krajina o tom podľa neho môže rozhodnúť samostatne a zvrchovane.

Macron zároveň oznámil, že vznikne nová koalícia štátov, ktoré budú Ukrajine dodávať rakety a muníciu so stredným a s dlhým dosahom. V krátkodobom hľadisku by okrem toho mali mobilizovať ďalšiu muníciu pre Ukrajinu zo zásob tretích štátov.

„Sme presvedčení, že porážka Ruska je nevyhnutná pre bezpečnosť a stabilitu v Európe,“ vyhlásil francúzsky líder. „Zaisťujeme našu bezpečnosť pre dnešok a zajtrajšok,“ uviedol a doplnil: „Nechceme vstúpiť do vojny s ruským ľudom.“

Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie strategickej nejednoznačnosti.

EÚ chce chrániť Ukrajinu aj Moldavsko

Francúzsky prezident v úvode stretnutia vyzval prítomných európskych lídrov, aby zaistili kolektívnu bezpečnosť kontinentu poskytovaním neochvejnej pomoci Ukrajine vo svetle zosilnených ruských ofenzív. Hovoril aj o potrebe upevniť obranu s cieľom odvrátiť prípadné ruské útoky na iné krajiny v budúcnosti.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Účastníci konferencie sa v zásade dohodli na iniciatívach týkajúcich sa kybernetickej obrany, spoločnej výroby zbraní či obrany krajín priamo ohrozených ruskou ofenzívou na Ukrajine, najmä Moldavska. Okrem toho chcú podporiť Ukrajinu na hranici s Bieloruskom nevojenskými zložkami, uviedol Macron. Hovorili aj o odmínovaní.

Slovensko vojakov na Ukrajinu nepošle

Premiér Robert Fico v pondelok na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej sieti.

„Ako sme dnes ráno v Bratislave na viacerých zasadnutiach predpokladali, v Paríži bola čisto bojová atmosféra podporujúca vojnu. Nepadlo ani slovo o mieri, čo ma osobne veľmi mrzí,“ citoval Fica tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Podľa vlastných slov vo svojom vystúpení na konferencii zopakoval základné pozície vlády SR. „Naša vláda je mierovo orientovaná, naša vláda odmieta pokračovanie vojny, nebudeme posielať zbrane na Ukrajinu, orientujeme sa len na civilné projekty, a čo je najpodstatnejšie, je zhoda vo vládnej koalícii, že nikdy nebudeme súhlasiť s tým, aby slovenskí vojak išiel na Ukrajinu do tejto vojny,“ doplnil.

fico, macron, ukrajina
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia