Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. marca 2024, 8:12
Čas čítania 1:25

Toto sú Slováci, ktorí menia Slovensko k lepšiemu. Zverejnili očakávaný rebríček, nechýba v ňom Pavol Čekan

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V rebríčku ľudí, ktorí menia Slovensko, magazínu Forbes je i vedec Pavol Čekan.

Magazín Forbes Slovensko zostavil rebríček ľudí changemakerov, ktorí menia Slovensko k lepšiemu. Osobnosti vyberali v štyroch kategóriách, a to umelá inteligencia, zelená transformácia, moderná medicína a vzdelávanie.

V rebríčku sú napríklad vedec Pavol Čekan či riaditeľka Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií Mária Bieliková. 

Forbes vybral spolu s expertmi pre každú kategóriu tri osobnosti, ktoré majú strategický vplyv na oblasti, ktorých posun vpred pomôže Slovensku napredovať. „Mediálny priestor v súčasnosti zahlcuje množstvo zástupných tém, ktoré majú odpútavať pozornosť od skutočných výziev. S Forbes changemakermi sme chceli pozornosť obrátiť na ľudí riešiacich problémy, ktoré nás ako spoločnosť ozaj pália,“ priblížil editor magazínu Forbes Slovensko Milan Čupka.

Medzi osobnosti, ktorých inovácie podľa Forbesu posúvajú Slovensko vpred alebo rezonujú vo svete, patrí vedec a generálny riaditeľ biotechnologického startupu MultiplexDX Pavol Čekan. Miesto v rebríčku získal za vývoj unikátneho testu na rakovinu prsníka a vytvorenie liečby pre pacientky na mieru, čím sa výrazne zvyšujú ich šance na vyliečenie.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Svoje miesto v rebríčku changemakerov majú aj bratia Robert a Martin Hermanovci s ich aplikáciou na báze umelej inteligencie, ktorá pomáha lekárom rozoznať, ktorí pacienti s infarktom potrebujú pomoc ako prví. Ich aplikáciu používajú v sanitkách a nemocniciach vo Veľkej Británii a postupne sa dostáva do ďalších krajín vrátane Slovenska.

Do rebríčka sa dostala informatička aj úradník

Za oblasť zelenej transformácie Forbes do rebríčka zaradil manželov Andreu a Martina Basilovcov, ktorí prišli s riešením monitorovania odpadu. Changemakerkou je podľa magazínu aj šéfka KInIT a informatička Mária Bieliková, ktorá sa venuje zviditeľňovaniu slovenského výskumu v oblasti umelej inteligencie.

Za zasadzovanie o reformu školstva a pomoc učiteľom zorientovať sa v prebytku informácií si miesto v rebríčku vyslúžil aj úradník Martin Kríž. Meniť krajinu k lepšiemu podľa Forbesu pomáha aj Milan Jurky, ktorý presvedčil nadnárodný koncern, aby na Kysuciach vyvíjal nové systémy pre elektromobily. Podporil tak vytvorenie stoviek nových pracovných miest a Slovensko zaradil na mapu centier špecializovaných na nové technológie.

Forbes tvoril rebríček na základe štatistík kvality života na Slovensku a prieskumov verejnej mienky o problémoch, ktoré Slovákov najviac trápia. „Následne sme našli prienik týchto problémov s témami, ktoré rezonujú vo svete a sú súčasťou veľkej transformácie, ktorá ľudskú spoločnosť zneisťuje i posúva vpred,“ dodal Čupka.

čekan
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia