Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. marca 2024, 7:25
Čas čítania 1:06

Európa chce zvýšiť produkciu zbraní. EÚ predstavila plán, ako sa viac osamostatniť od USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

EÚ predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní.

Európska únia v utorok predstavila návrh na masívne zvýšenie produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Týmto krokom sa snaží znížiť svoju závislosť od amerických zbraní. Je to prvá stratégia obranného priemyslu na úrovni EÚ.

„Musíme vyrovnať transatlantickú rovnováhu bez ohľadu na volebnú dynamiku v Spojených štátoch. Musíme prebrať zodpovednosť za svoju vlastnú bezpečnosť a zároveň, samozrejme, naďalej zachovať vernosť NATO,“ vyhlásila podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestagerová. „Lepšia schopnosť reagovať z nás urobí silnejších spojencov,“ dodala.

„Po desaťročiach nedostatočných investícií musíme zvýšiť výdavky na obranu, no musíme to urobiť lepšie a spoločne,“ vyhlásil vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. „Silný, robustný a konkurencieschopný európsky obranný priemysel je strategickou nevyhnutnosťou,“ dodal.

Ruská vojenská agresia proti Ukrajine odhalila nedostatočné európske výrobné kapacity v momente, keď Ukrajina potrebovala muníciu na odrazenie ruských jednotiek, no EÚ nedokázala dodať prisľúbené množstvo munície.

Preto sa v stratégii európskeho obranného priemyslu (EDIS) stanovuje jasná a dlhodobá vízia, ako dosiahnuť pripravenosť obranného priemyslu v EÚ.

EÚ reaguje aj na výroky Donalda Trumpa 

Európski predstavitelia zároveň vnímajú naliehavosť zvýšenia produkcie vojenského materiálu aj v súvislosti s možným návratom bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa do Bieleho domu. Francúzsko a Nemecko preto varovali Európu, že pre svoju obranu musí urobiť viac.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Vestagerová upozorňuje, že aj keď štáty zvyšujú investície, smerujú ich do veľmi rôznorodých zbraňových systémov, ktoré pochádzajú primárne spoza hraníc EÚ. „Mali by sme investovať lepšie, čo do veľkej miery znamená, že by sme mali investovať spoločne a do európskych výrobkov,“ dodala.

Podľa návrhov by členské štáty do roku 2030 mali najmenej 40 percent vojenského vybavenia nakupovať spoločne a 35 percent nákupov má pochádzať zvnútra EÚ. Návrhy teraz budú schvaľovať jednotlivé členské štáty.

EK, EÚ, stíhačky
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia