Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
9. marca 2024 o 14:01
Čas čítania 0:37

Slováci začali so zberom medvedieho cesnaku. Zberači si musia dávať pozor, môžu dostať pokutu až 3 500 eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medvedí cesnak začal na Slovensku rásť skôr.

Vďaka vysokým teplotám začal rásť medvedí cesnak skôr. Slováci ho vo veľkom začali zbierať už začiatkom marca. Musia si však dávať pozor na niekoľko vecí. RTVS upozorňuje na to, že v niektorých lokalitách je to zakázané a zberači môžu dostať vysoké pokuty.

„Vo voľnej krajine, čo sa týka 1. a 2. stupňa ochrany prírody, ho je možné zberať, od tretieho stupňa v žiadnom prípade,“ varuje ochranár Viktor Mlynek. Zberači môžu v chránených územiach dostať pokutu až do 3 500 eur. 

Slováci si pri zbere musia dávať pozor aj na to, či si domov priniesli správnu rastlinu. Medvedí cesnak si môžu ľahko pomýliť s jedovatou rastlinou. Listy konvalinky voňavej sú veľmi podobné a ich konzumácia môže u človeka spôsobiť otravu. 

„Konvalinke voňavej listy rastú vždy oproti sebe dva a vždy vyrastajú zo spoločnej stonky. Listy cesnaku vyrastajú v podstate priamo spod zeme, konvalinka voňavá nevonia po cesnaku a medvedí cesnak má výraznú vôňu,“ vysvetlila rozdiel botanička Helena Vojteková.

medvedí cesnak
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia