Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
20. marca 2024, 8:11
Čas čítania 1:44

Ministerstvo práce spúšťa program za 42 miliónov eur. 40-tisíc Slovákov dostane kurz podľa výberu úplne zadarmo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťa projekt vzdelávania a rekvalifikácie.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy.

Program za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu môže pomôcť približne 40-tisíc ľuďom, uviedol Erik Tomáš.

„Princíp je veľmi jednoduchý. Uchádzači o zamestnanie alebo záujemcovia o zamestnanie prídu na úrad práce, vyberú si vzdelávací a rekvalifikačný kurz a úrady práce im v plnej výške tento kurz preplatia,“ povedal Tomáš s tým, že táto možnosť sa týka aj zamestnancov, ktorí buď musia, alebo chcú zmeniť svoje doterajšie zamestnanie. Po absolvovaní kurzu musí účastník získať certifikát.

Zásadnou zmenou oproti minulosti podľa Tomáša je, že podobné programy často zneužívali a školili množstvo ľudí pre rôzne profesie a odvetvia, ktoré neboli potrebné. Po novom bude potreby profesií v jednotlivých krajoch štvrťročne aktualizovať Aliancia sektorových rád.

Ministerstvo ponúkne aj finančný príspevok

Rezort ráta aj s ďalšou pomocou pre nezamestnaných. Poskytne príspevok vo výške 95 centov na hodinu takéhoto kurzu, maximálne však do výšky 190 eur, na pokrytie osobných nákladov spojených s kurzom. Tento príspevok je určený pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, ako sú napríklad občania do 26 alebo nad 50 rokov, dlhodobo nezamestnaní alebo občania s nižším ako stredným odborným vzdelaním.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Kurzy môžu poskytnúť súkromné vzdelávacie agentúry, ale aj štátne inštitúcie, teda stredné a vysoké školy. Podmienkou je, že takáto vzdelávacia organizácia je na trhu práce minimálne jeden rok.

MPSVR spresnilo, že o príspevok na vzdelávanie môžu záujemcovia požiadať od 8. apríla na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý každú žiadosť individuálne posúdi. Jedného žiadateľa môžu v rámci projektu podporiť dvakrát. V prípade, ak žiadateľ prejaví záujem o druhý príspevok, uprednostnia vzdelávanie, ktoré nadväzuje na predošlý kurz. Druhé podporenie môže nasledovať až po ukončení záväzkov vyplývajúcich z prvej dohody uzatvorenej s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak sa o príspevok uchádza občan, ktorý nie je evidovaný na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzač o zamestnanie, musí sa pred podaním žiadosti o príspevok zaregistrovať ako záujemca o zamestnanie. To je možné urobiť na ktoromkoľvek úrade práce, sociálnych vecí a rodiny bez ohľadu na trvalý pobyt prostredníctvom formulára „Žiadosť záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania“.

Formulár môže záujemca podať osobne, elektronicky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk alebo poštou.

Ministerstvo ponúkne ďalší vzdelávací program

Minister pripomenul, že okrem tohto programu pripravuje rezort špeciálny vzdelávací a rekvalifikačný program pre priemysel, rovnako približne za sumu 40 miliónov eur, ktorý súvisí s investíciou automobilky Volvo na východnom Slovensku. Tento vzdelávací a rekvalifikačný program má pripraviť pre priemysel 25-tisíc ľudí.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

O príspevok na vzdelávanie môžu záujemcovia požiadať od 8. apríla na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý každú žiadosť individuálne posúdi.

eri tomáš
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia