Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
21. marca 2024, 12:10
Čas čítania 0:51

PREHĽAD: Za tieto potraviny si pred sviatkami priplatíš najviac. Veľká noc bude drahšia ako vlani

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Analytička radí, ako zvládnuť veľkonočné nákupy s rozumom.

Analytička finančnej a investičnej skupiny WOOD & Company Eva Sadovská uviedla, že za potraviny si Slováci tieto veľkonočné sviatky priplatia o 3 % viac ako minulý rok.

Cena potravín pred Veľkou nocou 

Analytička uvádza, že najviac si aktuálne priplácame za ovocie, a to 11,9 %. Cukrovinky a sladkosti sú drahšie ako pred rokom o 6,5 %, zelenina o 6,4 %. V porovnaní s minulým rokom majú na cenovkách vyššie sumy aj chlieb a obilniny. Tie sú drahšie o 6 %. Ryby a morské plody sú drahšie o 4,4 %, mäso o 4 %.

V porovnaní s minulým rokom sú lacnejšie najmä oleje a tuky – o 7,5 %. Mlieko, syry a vajcia zlacneli v priemere o 3,7 %. Za nealkoholické nápoje platíme o 1,5 % viac. Opísaný vývoj cien potravín v praxi znamená, že ak sme vlani urobili pred veľkonočnými sviatkami nákup napríklad za 200 eur, tak tento rok nás vyjde približne na 206 eur.

Vybrané druhy potravínZmena v %
zemiaky17,1
údené mäso 5,5
čokoláda5,0
chlieb2,9
mlieko2,6
cukor-4,5
syry a tvaroh-4,6
múka-6,1
maslo-8,2
vajcia-10,6

Analytička Sadovská aj odporúča, ako zvládnuť veľkonočné nákupy s rozumom. Pred návštevou potravín je užitočné skontrolovať si zásoby jedla, aby si zbytočne nekúpil veci dvojmo. Radí tiež, že ak chceš ušetriť, je efektívne, ak si stanovíš maximálny budget, ktorý na veľkonočné nákupy minieš. 

Domov
Zdieľať
Diskusia