Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Karolína Fejtová
23. marca 2024, 19:02
Čas čítania 1:12

Mučiareň, ceruzky v zadku a deti na antidepresívach. Riaditeľka základnej školy v Česku ignorovala šokujúce prípady šikany

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Mučiareň, ceruzky v zadku a deti na antidepresívach. Riaditeľka základnej školy v Česku ignorovala šokujúce prípady šikany

Rodičia detí zo základnej školy v Bloviciach na južnom Plzeňsku spísali petíciu za odvolanie riaditeľky. Tá dlhodobo schvaľovala šikanovanie.

Médiá v Česku informujú o hrozivých prípadoch šikany na základnej škole v meste Blovice. Miroslava Baumruková, matka jednej zo študentiek, tvrdí, že jej dcéra následkom šikany skončila na antidepresívach.

„To, čo povedali spolužiaci mojej dcéry, sa nedá publikovať. Ale bol tam veľký psychologický tlak. Zašlo to tak ďaleko, že sa bála dokonca vyjsť na chodbu, pretože by ju mohli chytiť, vydierať. Nakoniec sa u nej objavili panické ataky a skončila na antidepresívach,“ povedala.

Situáciu riešila aj s riaditeľkou Dagmar Hitkovou. Tá jej však odpovedala, že „skutková podstata šikanovania nebola naplnená“, preto matka priviedla OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí) na ďalšie stretnutie a situácia sa trochu urovnala.

O hrôzach základnej školy vypovedali aj jej bývalí absolventi. Nikola Sluková sa vyjadrila k šikanovaniu 13-ročného žiačky, ktoré teraz vyšetrujú kriminalisti. „Deti ju začali vydierať. Nútili ju robiť rôzne veci. Počula som, že dievčatko jej strkalo ceruzky do zadku. Zvrátené praktiky, ktoré dievčaťu robili, sa v škole diali už dlhší čas. Učitelia sa však tvárili, že o ničom nevedia, najmä riaditeľka,“ povedala.

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Riaditeľka školy Dagmar Hitková, ktorá je zároveň miestnou koaličnou radkyňou, uviedla, že o škole sa šíri množstvo poloprávd, špekulácií a nepodložených informácií. Širšie stanovisko poskytne do troch dní. Deti sa v škole necítili bezpečne, a to ani u špeciálnej pedagogičky, ktorej poradňu nazvali mučiareň.

Po štvorhodinovom zasadnutí sa radní rozhodli prijať petíciu so 400 podpismi. Primátor Blovíc nechcel komunikovať s médiami, ale nakoniec dodal, že ak sa niektoré veci preukážu a legislatíva to umožní, môže byť riaditeľka odvolaná.

Situácia v škole sa po zverejnení prípadu stala predmetom pozornosti médií a vyšetrujú ju kriminalisti. Trinásťročné dievča prenasledovala trojica spolužiakov a roky ho zneužívala. „K obeti sa mali správať nevhodne, rôznymi spôsobmi ju ponižovať a nútiť ju robiť nechutné veci pod hrozbou násilia, z ktorých niektoré mali sexuálny podtón,“ uviedla pre Novinky.cz prokurátorka Tatiana Ulčová.

šikana
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia