Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
24. marca 2024, 10:38
Čas čítania 0:57

Zahraničné médiá sa zamerali na našich prezidentských kandidátov. Ako opisujú Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Médiá v zahraničí v kontexte histórie Slovenska vnímajú funkciu prezidenta ako protiváhu voči vláde.

Portál Politico informoval o výsledkoch prezidentských volieb na Slovensku. Víťaza prvého kola Ivana Korčoka zahraniční novinári opísali ako prozápadného kandidáta. Pri druhom postupujúcom kandidátovi Petrovi Pellegrinim spomenuli, že je aktuálne členom Ficovej vlády, ktorá iniciovala zníženie premlčacích lehôt za korupčné trestné činy a avizovala ukončenie vojenskej podpory Ukrajine.

Sleduj s nami online dianie v politike aj dnes.

Čitateľom priblížili kariéru oboch najúspešnejších kandidátov. O Ivanovi Korčokovi hovoria ako o diplomatovi, ktorý Slovenskú republiku okrem iného zastupoval aj v kľúčových rokovaniach pri vstupe do NATO, a nezabudli spomenúť, že bol ministrom zahraničných vecí vo vláde „Mavericka“ Igora Matoviča. 

V článku stručne zhrnuli aj udalosti roku 2018, keď po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vedenie vlády po Robertovi Ficovi prevzal Peter Pellegrini. V texte článku spomenuli aj starú kauzu únosu syna prezidenta Michala Kováča za vlády Vladimíra Mečiara.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

O prezidentskom poste v kontexte Slovenskej republiky Politico hovorí ako o funkcii, ktorá má moc pôsobiť ako protipól či ochranná hrádza proti demokratickému úpadku. Novinári ďalej uviedli, že osobnosti, ktoré túto funkciu zastávajú, občania Slovenska roky považujú za najdôveryhodnejších politikov.

11. apríla 2024, 16:30 Čas čítania 4:29 Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník Alagič aj Végh sa sťažujú, že pre názor prišli o kšeft: Je na značkách, s kým chcú spolupracovať, hovorí odborník

Michala Kováča spomenuli ako protiváhu k „násilníckemu premiérovi 90. rokov Vladimírovi Mečiarovi“. Andreja Kisku nazvali kritikom vtedajšej Ficovej vlády, ktorý zastupoval proeurópske hodnoty v čase, keď sa krajina rozhodla vydať konzervatívnejším smerom. A podobne opísali aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa postavila voči zmenám v Trestnom zákone a ohradila sa aj voči postoju súčasnej vlády k ruskej agresii na Ukrajine.

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová. Zdroj: FB/Zuzana Čaputová
Domov
Zdieľať
Diskusia