Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
31. marca 2024, 12:04
Čas čítania 1:39

PREHĽAD: Kedy už môžeš šoférovať po tom, čo si si dal pivo či panáka? Kedy nafúkaš a kedy už nie?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Čas víkendov a sviatkov je žiaľ aj časom nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu.

Občianske združenie Pi s rozumom informuje a vzdeláva ľudí o zodpovednom pití alkoholu. Odborníci odhadujú, po akom množstve vypitého alkoholu môže človek sadnúť za volant či za aký čas sa alkohol približne odbúra z krvi. 

Čas víkendov a sviatkov je žiaľ aj časom nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu. Najčastejším omylom podľa prieskumov občianskeho združenia Pi s rozumom je, že z piva sa človek v podstate neopije a už po polhodinke môže šoférovať. OZ upozorňuje, že malé pivo 12°, pohár vína aj panák 40° destilátu obsahujú rovnaké množstvo alkoholu (13 g +/-1 g). Takže keď si niekto dá veľké pivo, prijme v podstate o štvrtinu viac alkoholu, ako keby si dal 4 cl pohárik vodky.

alkohol
Zdroj: pisrozumom.sk

„Ľudia si myslia, že percentá na fľaši vyjadrujú obsah alkoholu v danom drinku. Ide však o obsah alkoholu na 1 liter nápoja. Takže keď si dajú klasický 4 cl pohárik destilátu, dostanú do seba menej alkoholu ako pri pollitrovom pive, hoci toto má len 4 – 5 % alkoholu, no vodka až 40 %. Je skrátka potrebné pozerať sa na veľkosť drinku a rozhodne neplatí, že po vypití veľkého piva si môže človek sadnúť za volant už po polhodinke,“ vysvetľuje Tomáš Huba z občianskeho združenia Pi s rozumom.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Občianske združenie upozorňuje aj na to, že rýchlosť, akou telo vylúči alkohol, je ovplyvnená viacerými faktormi vrátane genetiky, pohlavia, hmotnosti, výšky, metabolizmu, toho, čo človek jedol, ako sa cíti, či je unavený a ďalších iných faktorov.

Tabuľka 

  • platí pre muža stredného veku s hmotnosťou 80 kg (ženy či maloletí odbúravajú alkohol pomalšie)
tabuľka , odburanavie alkoholu
Zdroj: pisrozumom.sk

Tabuľka 

  • platí pre ženu stredného veku s hmotnosťou 60 kg
tabuľka
Zdroj: pisrozumom.sk

Alkohol za volantom 

Alkohol má tlmivé účinky, preto spomaľuje činnosť mozgu, ako aj zmyslové vnímanie, úsudok aj koordináciu. Šofér pod vplyvom alkoholu nesprávne odhaduje vzdialenosti, zužuje sa mu zorné pole a ohrozuje ostatných vodičov. „Už pol promile (cca 2 veľké pivá) zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 percent, pri 0,8 promile je to až o 400 percent,“ upozorňuje občianske združenie. 

Pokuty

Šoférovanie pod vplyvom alkoholu je nebezpečné a zakázané. Ak šofér pod vplyvom alkoholu spôsobí dopravnú nehodu, poisťovňa mu nič neuhradí. V prípade, že spôsobí škodu inému, v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) má poisťovňa nárok vymáhať od vinníka časť alebo celé plnenie vyplatené poškodenému, upozorňuje Užitočná Pravda.sk.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Ak človek nafúka 2 a viac ako 2 promile a v tomto stave spôsobí ťažkú ujmu na zdraví dvom alebo viacerým osobám, hrozí mu odňatie slobody na 5 až 12 rokov. Ak zapríčiní smrť dvoch alebo viacerých osôb, hrozí mu odňatie slobody na 7 až 15 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia