Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
3. apríla 2024, 6:47
Čas čítania 0:29

Vláda plánuje zaviesť prísne pravidlá používania dronov. Novinkou bude systém na ich deaktiváciu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ministerstvo dopravy zatiaľ neuviedlo, kedy začnú nové pravidlá platiť.

Pravidlá riadenia dronov sa na Slovensku čoskoro zmenia. Slovenská republika reaguje na novú smernicu Európskej únie, čo znamená, že drony budú mať vyhradený vlastný vzdušný priestor, informujú tvnoviny.sk.

Po novom bude mať každý dron registračné číslo aj odpovedač. Ten bude slúžiť na to, aby ho bolo možné identifikovať pomocou radaru. V rámci nových pravidiel budú pre drony vymedzené koridory a zóny, do ktorých sa drony nedostanú alebo sa v nich nezapnú.

Štát plánuje vytvoriť systém, ktorý bude drony automaticky deaktivovať. To však môže ohroziť zdravie či poškodiť majetok. Ministerstvo dopravy zatiaľ neuviedlo, kedy zavedie pravidlá do praxe.

Zmena pravidiel pomôže aj pri vykonávaní zložitejších operácií na dlhšie vzdialenosti v nízkoúrovňovom a husto prevádzkovanom vzdušnom priestore. Majitelia dronov predídu zrážkam či lietaniu do zakázaných oblastí.

dron
Zdroj: Pexels / Erick Otieno
Domov
Zdieľať
Diskusia