Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
4. apríla 2024 o 20:52
Čas čítania 0:59

Botswana sa vyhráža, že Nemecku pošle 20-tisíc slonov. „Toto nie je vtip,“ vyhlásil prezident africkej krajiny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Botswana pohrozila nemeckému ministerstvu životného prostredia.

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi v utorok pohrozil, že Nemecku pošle 20-tisíc slonov. Reagoval tak na návrh nemeckého ministerstva životného prostredia sprísniť dovoz loveckých trofejí, ktorý je súčasťou boja proti pytliactvu.

Nemci by mali so zvieratami žiť tak, ako sa nám to snažia nahovoriť, povedal Masisi v rozhovore pre nemecký denník Bild. „Toto nie je vtip,“ dodal.

„Radi by sme ponúkli Nemecku takýto dar,“ uviedol prezident s tým, že nie nebude brať ako odpoveď. Úsilie v oblasti ochrany prírody podľa jeho slov viedlo k prudkému nárastu počtu slonov v krajine a lov považuje za dôležitý prostriedok na udržanie ich populácie pod kontrolou.

V Botswane v súčasnosti žije asi 130-tisíc slonov. Táto juhoafrická krajina v rámci riešenia uvedeného problému darovala 8-tisíc slonov Angole a ďalších 500 ponúkla Mozambiku. Stáda slonov spôsobujú v krajine škody na majetku, požierajú úrodu a ohrozujú miestnych obyvateľov, tvrdí Masisi.

V Botswane je dovolené loviť slony na účely trofejí

Botswana v roku 2014 zakázala lov slonov na účely trofejí, no v roku 2019 tento zákaz po tlaku miestnych komunít zrušila. Tamojšie úrady v súčasnosti vydávajú ročné kvóty na lov slonov. Podľa správy organizácie na ochranu práv zvierat Humane Society International z roku 2021 je Nemecko spomedzi krajín EÚ najväčším dovozcom trofejí slonov a poľovníckych trofejí.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Hovorkyňa nemeckého envirorezortu uviedla, že Botswana v súvislosti s návrhom na sprísnenie dovozu loveckých trofejí Berlín neupozornila. „Vzhľadom na alarmujúci úbytok biologickej diverzity je našou osobitnou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby bol dovoz poľovníckych trofejí udržateľný a legálny,“ povedala.

slony
Zdroj: Unsplash/David Heiling
Domov
Zdieľať
Diskusia