Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová
9. apríla 2024, 15:44
Čas čítania 0:30

Saharský prach nie je len zo Sahary. Vedci prišli s novým modelom, ktorý vysvetľuje, odkiaľ pochádza

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Saharský prach pochádza z viacerých svetových púští.

Vedci prišli so zistením, že prach zo Sahary nepochádza výlučne zo Sahary. Tento predpoklad vraj vychádza zo zastaraných matematických modelov, ktoré už nie sú správne, informuje portál iMeteo. Ten sa odvoláva na článok publikovaný v odbornom časopise Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Podľa vedeckej práce emisie prachu nie sú konštantné, naopak, sezónne sa menia a presúvajú medzi pologuľami. Vedci odhalili, že emisie sa menia podľa ročného obdobia. Prach tak môže pochádzať z púští vo východnej Ázii, na Blízkom východe a v severnej Afrike. Môže však byť aj z krovinatých oblastí v Austrálii a Severnej Amerike.

Vedci zároveň zdôraznili, že prach má dôležitú úlohu aj pri regulácii klímy, radiačnej rovnováhy, kolobehu živín, tvorbe pôdy, kvalite ovzdušia a dokonca aj ľudského zdravia. Aktuálne sa opäť nachádza nad územím Slovenska. 

saharský piesok
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia