Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
10. apríla 2024 o 13:40
Čas čítania 0:37

Slováci sa boja premnoženia najjedovatejšieho chrobáka – májky fialovej. Odborník vysvetľuje aktuálnu situáciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa odborníka sa môžu májky fialové zhromažďovať vo väčších počtoch na menších plochách s cieľom rozmnožovať sa.

Začiatkom týždňa zaplavila internet správa hovoriaca o prudkom zvýšení májky fialovej na Slovensku. Je to jedovatý hmyz, ktorý je na našom území považovaný za najnebezpečnejšieho chrobáka. Ústav zoológie Slovenskej akadémie vied pre RTVS uviedol, že vylučuje jeho premnoženie. 

Májka fialová na premnoženie potrebuje špecifické podmienky, ktoré podľa odborníka na Slovensku nemá. Larvy tohto druhu hmyzu sa živia iba larvami samotárskych včiel. Na to, aby došlo k premnoženiu májky fialovej, by najprv museli odborníci zaznamenať zvýšený výskyt týchto samotárskych včiel. K tomu však nedochádza a paradoxne týchto včiel na Slovensku ubúda. 

Prečo vznikol dojem premnoženia? 

Odborník a vedec Marek Semelbauer z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied vysvetlil, že dojem premnoženia môže vznikať aj tým, že momentálne je obdobie párenia. Májky fialové sa môžu zhromažďovať vo väčších počtoch na menších plochách s cieľom rozmnožovať sa. 

Semelbauer zdôraznil, že májky sa v Európe vyskytovali už dávno a strach z nich je podľa neho prehnaný. „Stačí ich jednoducho nechytať do rúk,“ uzavrel odborník. 

Domov
Zdieľať
Diskusia