Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
15. apríla 2024, 18:31
Čas čítania 0:42

Ceny benzínu sú najvyššie od leta 2023. Analytici nám prezradili, v akom prípade by mohli klesnúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborník Michal Lehuta vysvetlil, prečo sú ceny na Slovensku vyššie ako v iných štátoch.

Cena benzínu na Slovensku opäť stúpla a dosiahla novú hranicu nad 1,70 eura za liter. Touto sumou sa tak dostáva na nové maximum od leta 2023. Napriek tomu, že ceny stúpli aj v susedných štátoch, na Slovensku sú stále najvyššie. Refresher od analytikov zisťoval, prečo je to tak a či sa musíme pripraviť na ďalšie zdražovanie.

Ako objasnili, za problémami rastúcich cien pohonných hmôt je vojna na Ukrajine a nepokoje na Blízkom východe. „Dôvodom je najmä ruská agresia proti Ukrajine a v posledných dňoch aj zvýšené napätie na Blízkom východe. Trhy sa môžu upokojiť, ak bude odpoveď Izraela na víkendový útok Iráncov iba v obmedzenom rozsahu. V opačnom prípade môžu byť v horizonte týždňov ceny opäť pod tlakom,“ povedal pre Refresher analytik ČSOB Marek Gabríš.

Makroekonóm pre VÚB Michal Lehuta pripomína, že ceny sú na Slovensku oproti iným krajinám vyššie kvôli spotrebnej dani, ktorú máme. „Ceny na Slovensku sú vyššie aj kvôli vyšším spotrebným daniam na motorové oleje – bez nich by boli nižšie ako v Maďarsku a Poľsku, ale stále vyššie ako v Česku a Rakúsku,“ vysvetlil Lehuta.

čerpacia stanica, benzínka
Zdroj: TASR/František Iván
Späť
Zdieľať
Diskusia