Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
17. apríla 2024, 10:20
Čas čítania 0:43

Penzisti si môžu zvýšiť sumu dôchodku. Vďaka tomuto triku im môže mesačne chodiť viac peňazí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ľudia si však musia dávať pozor, navyšovanie sumy dôchodku nebude stúpať navždy.

Dôchodcovia môžu navýšiť sumu svojho dôchodku, ak požiadajú o penziu neskôr. Ak ľudia dovŕšia štátom stanovený vek, ktorý im umožňuje poberať penziu, ale nepožiadajú o ňu, ich dôchodok môže byť vyšší, informuje Pravda

Ak človek odíde do penzie dňom dovŕšenia dôchodkového veku, pre výpočet sumy starobného dôchodku štát použije obdobie dôchodkového poistenia získané po ukončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dovŕšením dôchodkového veku. K tomu zráta zárobky dosiahnuté v rozhodujúcom období. K tomu sa ešte pripočíta aktuálna dôchodková hodnota. Tieto tri súčty tak vytvoria finálnu sumu dôchodku.

Takto si penzisti navýšia dôchodok 

Ak ľuďom plynie možnosť čerpať penziu, no stále pracujú, suma dôchodku sa im ešte zvýši o 0,5 % za každých 30 dní dôchodkového poistenia, ktoré získali po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tejto penzie.

Ľudia si však musia dávať pozor. Ak si chcú takto navyšovať dôchodok, jeho suma nebude stúpať navždy. Po troch rokoch pracovania počas nároku na dôchodok sa navyšovanie zastaví. Napríklad, ak človek dovŕšil dôchodkový vek v roku 2018 a o dôchodok požiadal v roku 2024 so spätnou platnosťou, štát mu vyplatí sumu dôchodku iba od roku 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia