Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
19. apríla 2024, 12:20
Čas čítania 0:50

V Bratislavskom kraji rastie počet ľudí nakazených čiernym kašľom. Situácia je horšia ako minulý rok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Chorobnosť zasiahla najmä deti do jedného roka.

V Bratislavskom kraji bolo od začiatku tohto roka do 18. apríla nahlásených 74 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb. O správe informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová s tým, že počet prípadov sa v porovnaní s poslednými rokmi zvýšil.


„Ochorenia boli hlásené zo všetkých okresov Bratislavského kraja s najvyššou chorobnosťou v okrese Bratislava V. Výskyt ochorení bol sporadický, zaevidovaný však bol aj rodinný výskyt,“ priblížila hovorkyňa. Z celkového počtu ochorení bolo podľa nej 49 osôb riadne očkovaných, čiastočne zaočkované boli štyri osoby, 11 osôb bolo neočkovaných, dve osoby neboli očkované pre kontraindikáciu, tri osoby neočkované pre vek, dve osoby očkovanie odmietli a v troch prípadoch nebol stav zaočkovanosti zistený.


Čierny kašeľ sa podľa RÚVZ šíri rýchlo v rodinách či uzavretých kolektívoch. Zvýšený výskyt ochorení sa pritom zaznamenáva každých tri až päť rokov. Doplnil, že v SR je po troch rokoch pandémie covidu-19 rovnako zaznamenaný nárast ochorenia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V roku 2023 bolo podľa neho hlásených viac ako 200 prípadov ochorenia na čierny kašeľ, pričom najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zaznamenaná u detí do jedného roka. „Napriek tomu, že ochorenie sa môže vyskytnúť aj u očkovaných osôb, očkovanie chráni v prípade nákazy pred závažným priebehom ochorenia,“ podotkol úrad na sociálnej sieti.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica Trnava
Domov
Zdieľať
Diskusia