Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
22. apríla 2024, 15:47
Čas čítania 0:45

Slováci môžu do Európskeho parlamentu voliť aj mimo trvalého bydliska. Požiadať musia o hlasovací preukaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hlasovacie preukazy na voľbu mimo bydliska budú obce vydávať od stredy.

V júnových voľbách do Európskeho parlamentu môžeš hlasovať aj mimo trvalého bydliska. Voliť kdekoľvek na Slovensku sa dá s hlasovacím preukazom, o ktorý treba vopred požiadať obec. Hlasovacie preukazy začnú obce vydávať od stredy 24. apríla. Emailom alebo listom môžeš požiadať o preukaz do 20. mája, osobne do 7. júna. 

Anketa:
Pôjdeš voliť do Európskeho parlamentu?
Áno.
Nie.
Áno.
86 %
Nie.
14 %

Volič požiada obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie hlasovacieho preukazu. Obec mu ho vydá bezodkladne, najskôr od stredy. Požiadať môžeš osobne v úradných hodinách obce najneskôr deň pred voľbami. Osobne môže o preukaz požiadať aj splnomocnenec, ktorému dá volič svoje údaje.

19. apríla 2024, 17:00 Čas čítania 5:43 Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor) Europoslanec Hojsík: V europarlamente sa ma kolegovia pýtajú, či robíme zo Slovenska úplný „Orbánistan“ (Rozhovor)

Listom alebo emailom môžeš požiadať do 20. mája. Obec by mala zverejniť na svojom webe alebo na úradnej tabuli obce e-mailovú adresu na doručovanie žiadostí. V žiadosti treba uviesť meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Obec zašle preukaz najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou „Do vlastných rúk“.

Spolu s hlasovacím preukazom musí volič vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. Volič môže s vydaným hlasovacím preukazom voliť aj v mieste trvalého pobytu, musí ho však mať so sebou.

hlasovací preukaz
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia