Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. mája 2024, 16:35
Čas čítania 0:45

Krypto na Slovensku chcú viac regulovať. Dohliadať bude Národná banka Slovenska, zverejnili prvé chystané zmeny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami budú lepšie regulovať.

Trh a služby spojené s kryptoaktívami chce štát viac regulovať. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou bude Národná banka Slovenska. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Nariadenie je podľa rezortu financií prvým európskym komplexným harmonizovaným rámcom pre trhy s kryptoaktívami.

Upravuje ním ponúkanie kryptoaktív verejnosti, stanovujú sa osobitné pravidlá pre kryptoaktíva a súvisiace služby a činnosti. Poskytovatelia služieb súvisiacich s kryptoaktívami budú po novom licencovanými subjektmi.

Ministerstvo financií pripomenulo, že verejná ponuka kryptoaktív a ich prijatie na obchodovanie na obchodnej platforme nie sú v súčasnosti v slovenskom právnom poriadku špeciálne regulované. Takisto aj poskytovanie služieb súvisiacich s kryptoaktívami je regulované len veľmi okrajovo. Poskytovanie služieb zmenárne virtuálnej meny a peňaženky virtuálnej meny je viazanou živnosťou podľa prílohy živnostenského zákona.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Osoby poskytujúce tieto služby sú povinnými osobami podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.

Návrh zákona má rozdelenú účinnosť. Časť z neho má začať platiť 15. októbra 2024, zvyšné ustanovenia potom 30. decembra 2024. Súvisiaca novelizácia zákona o účtovníctve a zákona o dani z príjmov má navrhnutú účinnosť od 1. januára 2025.

kryptomeny, bitcoin
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska
Späť
Zdieľať
Diskusia