Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. mája 2024 o 16:25
Čas čítania 0:37

Slovensko poskytne Ukrajine veľkú pomoc. Viaceré európske krajiny dnes pošlú rekordné množstvo elektriny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru z minulého týždňa spôsobili vážne škody na troch tepelných elektrárňach, čím sa zvýšil tlak na energetickú sieť krajiny.

Ukrajina plánuje v pondelok rekordný dovoz elektriny z piatich európskych krajín vrátane Slovenska. Dôvodom zasielania elektriny na Ukrajinu sú značné škody na energetickej infraštruktúre po ruských útokoch, uviedlo tamojšie ministerstvo energetiky. 

Rezort informoval, že v pondelok plánuje dovážať elektrickú energiu zo Slovenska, Rumunska, Poľska, Maďarska a Moldavska. Kyjevu bola už od polnoci do pondelkového rána poskytnutá núdzová pomoc z Európskej únie.


„Energetická sieť zaznamenala výrazný nedostatok elektrickej energie počas väčšiny dňa,“ uviedol prevádzkovateľ národnej energetickej siete Ukrenergo na sieti Telegram. Dodal, že poškodené ukrajinské elektrárne nedokážu vyrábať toľko elektriny ako pred útokom.

Útok na tepelné elektrárne

Kombinovaný útok na ukrajinskú energetickú infraštruktúru z minulého týždňa spôsobil vážne škody na troch tepelných elektrárňach, čím sa zvýšil tlak na energetickú sieť krajiny.


Ruské útoky na ukrajinský energetický sektor sa od marca zintenzívnili, pričom spôsobili značné škody a v mnohých regiónoch prišlo k výpadkom elektriny. Škody po útokoch dosiahli viac ako jednu miliardu dolárov, uviedol ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jakub Kotian, TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia