Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
16. mája 2024 o 15:00
Čas čítania 2:46

Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Útočníka mohla radikalizovať súčasná politická rétorika. Na podobnú situáciu verejnosť nie je pripravená.

Útok na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica zasiahol verejnosť na Slovensku aj v zahraničí. Ide o bezprecedentnú situáciu, ktorá v histórii našej krajiny nemá obdobu. V tejto súvislosti sme sa rozprávali s českým kriminológom, právnikom a odborníkom na modernú sebaobranu Pavlom Houdekom.

Pýtali sme sa, ako môže tento incident ovplyvniť bezpečnosť Slovenskej republiky, či sa prítomní zachovali adekvátne, aké faktory mohli motivovať útočníka k takémuto radikálnemu činu, ale aj na to, ako sa zachovať v prípade, že sa ocitneme priamo na mieste streľby.

fico
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa Houdeka existujú na vývoj bezpečnosti v krajine viaceré pohľady. „Takáto udalosť môže byť využitá ľuďmi, ktorí majú autoritárske tendencie k tomu, aby ‚zatiahli skrutky‘. To znamená, aby sprísnili všetko v spoločnosti aj voči občanom.“

 

Ďalším očakávaným scenárom je podľa odborníka aspoň dočasné zvýšenie kontrol a sprísnenie bezpečnostných opatrení, a to predovšetkým na miestach, kde sa pohybujú politici. „Pravdepodobne sa zvýši aj volanie po prísnejších kontrolách pre ľudí, ktorí majú zbrojný preukaz,“ čím narážal na zverejnené informácie o tom, že atentátnik mal zbraň v legálnej držbe.

Radikalizovať ho mohla súčasná politická rétorika

Útočník je podľa doposiaľ známych informácií z pohľadu kriminológa typickým obrazom človeka, ktorého radikalizovala súčasná politická rétorika. „Pokiaľ žijeme v spoločnosti, v ktorej elity používajú militantnú, dokonca až občianskovojnovú rétoriku, hovoria o nepriateľoch, parazitoch, boji s ‚tou druhou stranou‘ a neustále ju vyostrujú, je iba otázkou štatistiky, kedy sa nájde človek, ktorý je citlivejší alebo má nejaké psychické problémy, vezme to doslova a urobí nejaký fyzický čin,“ upozornil Houdek. 

15. mája 2024 o 20:57 Čas čítania 2:29 Prečítali sme knihu od atentátnika na Fica: súhlasil s Kotlebom a zastával sa masového vraha Harmana Prečítali sme knihu od atentátnika na Fica: súhlasil s Kotlebom a zastával sa masového vraha Harmana

Kriminológ však zároveň dodal, že presná psychologická analýza sa nedá urobiť z úryvkov informácií vychádzajúcich z médií. Mnohé z nich totiž v skutočnosti nemusia byť založené na pravde a môžu vychádzať z dohadov a zo špekulácií.

„Čím viac bude táto rétorika bujnieť, tým je pravdepodobnejšie, že sa niečo také stane. Podľa dostupných informácií je útočník typickým príkladom človeka, ktorý sa touto rétorikou nechal radikalizovať a ktorý vo svojej hlave žil v spoločnosti, kde sú prúdy, ktorého ho chcú nejakým spôsobom zničiť a zlikvidovať jeho spôsob života,“ priblížil Houdek s tým, že tieto myšlienky uplynulú stredu vyvrcholili hrozivým činom.

Robert Fico
Zdroj: TASR/AP

Seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Na záberoch z miesta činu vidieť ľudí, ktorí v panike z námestia utekajú do bezpečia. Našli sa však aj takí, ktorí sa posmelení zvedavosťou a adrenalínom neváhali priblížiť do bezprostrednej blízkosti spacifikovaného útočníka. Z videí počuť vulgárne pokriky smerované útočníkovi aj vystrašené volania na adresu zasiahnutého premiéra.

Takéto správanie môže nielen ohroziť bezpečnosť prítomných civilistov, ale aj skomplikovať prácu policajtov a záchranných zložiek. Podľa odborníka však nie je ničím nezvyčajným, s najväčšou pravdepodobnosťou sa totiž v minulosti nikto z nás neocitol v podobnej život ohrozujúcej situácii, ktorá by nám dala návod, ako reagovať. Útočná reakcia vo forme vulgárnych prejavov či zvedavosti môže byť jednou z viacerých odpovedí na nepredvídateľnú udalosť.

„Nikto z nás nevie, ako reagovať v situácii, keď sa vedľa neho začne strieľať. Žijeme v krajine, ktorá je veľmi bezpečná, a toto je vec, ktorá sa nedeje na dennej, týždennej, mesačnej a vlastne ani na ročnej báze. Toto nie je vec, na ktorú by sme boli mentálne pripravení, a keď sa stane niečo také strašné, náš mozog to nemusí byť schopný okamžite spracovať,“ vysvetľuje odborník na sebaobranu. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MODERNÍ SEBEOBRANA 🖐🏻 (@moderni_sebeobrana)

„Než si človek uvedomí, čo sa vlastne stalo, môžu prejsť dlhé sekundy. A aj keď si to začne uvedomovať, reakcia môže byť pod tlakom a v strese stále rozpačitá,“ približuje Houdek s tým, že dôležité je na pár sekúnd sa zastaviť, uvedomiť si, čo sa deje, a urobiť si plán. 

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Chaos a ozvena streľby môžu ľudí zmiasť až natoľko, že sa rozbehnú priamo k strelcovi, ďalšou možnosťou je prítomnosť viacerých útočníkov na mieste útoku. „V takejto situácii je vhodné zastaviť sa na pár sekúnd, rozhliadnuť sa a zistiť, čo sa deje, urobiť si plán, nájsť nepriestrelné miesto úkrytu a snažiť sa uniknúť.“ Houdek na záver dodáva, že zásah by ľudia mali nechať výhradne na profesionálov.

Jasmína Houdek Pavel Houdek Moderní sebeobrana
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Domov
Zdieľať
Diskusia