Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Nina Miščíová
16. mája 2024 o 19:30
Čas čítania 1:36

Súhrn najdôležitejších udalostí po atentáte na Fica: Stav premiéra je stále vážny, Čaputová a Pellegrini sa spojili

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zhrnuli sme všetky dôležité informácie v súvislosti s atentátom na Roberta Fica.

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po atentáte je naďalej vážny. Novozvolený prezident po osobnej návšteve Roberta Fica poznamenal, že „unikol smrti o vlások“.

Viaceré politické strany už potvrdili, že v reakcii na situáciu zrušia alebo obmedzia kampaň pred eurovoľbami. 

Prinášame súhrn najdôležitejších udalostí zo štvrtka, teda deň po atentáte na predsedu vlády.

  • Premiér podstúpil päťhodinovú operáciu a je hospitalizovaný na oddelení ARO v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Jeho stav je stabilizovaný, ale nie je mimo ohrozenia života. Rozsah zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly. O vývoji Ficovho zdravotného stavu budeme pravidelne informovať.
  • Peter Pellegrini pricestoval do Banskej Bystrice za Robertom Ficom. „Po krátkej návšteve pána premiéra Roberta Fica môžem povedať, že jeho zdravotný stav je veľmi vážny. Bolo mi umožnené s ním hovoriť len niekoľko minút, lebo jeho zdravotný stav si vyžaduje pokoj,“povedal Pellegrini na krátkom tlačovom brífingu. Pellegrini tvrdí, že viedli veľmi osobnú konverzáciu, ktorú ďalej nechcel špecifikovať. Robert Fico bol však už po pár vetách veľmi unavený. 

  • Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady a vlády rokovali o aktuálnej bezpečnostnej situácii. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Polícia potvrdila, že dohliada napríklad na bezpečnosť všetkých poslancov parlamentu, monitoring bol zvýšený napríklad aj v okolí televízií a denníkov.
  • Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Vyzývajú aj všetky politické strany, aby načas prerušili alebo výrazne utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. Viaceré koaličné aj opozičné strany už potvrdili, že to aj urobia. SaS, PS aj KDH pozvanie prijali a zároveň pozastavili kampaň.
  • Atentátnika Juraja C. polícia obvinila z pokusu o úkladnú vraždu. Pracuje iba s verziou, že išlo o politicky motivovaný akt. Podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ide o osamelého vlka. Kroky strelca mali akcelerovať po prezidentských voľbách, s ktorých výsledkami nesúhlasil. Na ďalšie informácie je uvalené embargo Generálnou prokuratúrou SR.
  • Policajný prezident Ľubomír Solák upozornil, že po atentáte narástol podiel hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore. Polícia preveruje desiatky podozrivých, ktorí na sociálnych sieťach útok schvaľovali. Registruje aj vyhrážky členom vlády a iným politickým špičkám.
  • Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal v súvislosti s atentátom trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom ex offo. Inšpekcia spustila aj kontrolu týkajúcu sa zásahu policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Inšpekcia koná aj v prípade únikov informácií z polície o prípade.
Domov
Zdieľať
Diskusia