Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. mája 2024 o 16:17
Čas čítania 0:41

SIS má zničiť nahrávku z kauzy Gorila, rozhodol Ústavný súd SR

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa Ústavného súdu tajná služba porušila právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

Ústavný súd SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť nahrávku z akcie Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa Ústavného súdu základné práva Zoltána Vargu, ktorého byt v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala. Rozhodnutie prijal Senát Ústavného súdu 15. mája po minuloročnej obnove konania v tejto veci na základe Vargovej sťažnosti. 

Podľa Ústavného súdu tajná služba porušila právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života. K porušeniu práv Zoltána Vargu došlo aj podľa článkov Listiny základných práv a slobôd a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Odpočúvaním porušili právo na ochranu súkromia

Príkazy SIS na odpočúvanie Vargovho bytu v rokoch 2005 a 2006 odobril bratislavský krajský súd. Toto rozhodnutie neskôr Ústavný súd zrušil ako nelegálne, pričom Vargovi dal za pravdu, že boli porušené jeho práva na ochranu súkromia či súdnu ochranu.

Jeho sťažnosť v časti nesplnenia povinnosti SIS zničiť výsledky odpočúvania však Ústavný súd vtedy odmietol. Porušenie práva sťažovateľa na súkromie v súvislosti s odpočúvaním konštatoval v roku 2021 aj Európsky súd pre ľudské práva.

Budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach.
Budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia