Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
27. mája 2024 o 9:59
Čas čítania 0:40

Neliečená alergia môže prejsť do vážnejších foriem ochorenia. Liečba je dostupná, no ľudia ju nevyužívajú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Aktuálna peľová sezóna trápi mnohých alergikov a spôsobuje zdravotné ťažkosti. Tie vedia prerásť do astmy.

  • Neliečená alebo zle liečená alergia môže prejsť do astmy či ďalších zdravotných komplikácií. 
  • Napriek dostupnej účinnej liečbe alergií (alergénovej imunoterapii) ju pacienti využívajú málo.
  • Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie predstavila výzvu, ktorej cieľom je spomaliť počet pribúdajúcich pacientov s astmou aj zlepšiť životy pacientov s alergiou a astmou na Slovensku. 

Prečo je to dôležité: Alergia aj alergická astma významne ovplyvňujú kvalitu života. Ročne na Slovensku spôsobujú desaťtisíce vymeškaných dní v škole a v práci. Neliečeným pacientom by účinná terapia mohla zlepšiť kvalitu života a zmeniť nepriaznivú prognózu v neskoršom veku.


Citát: „Alergie zároveň úzko súvisia aj s prieduškovou astmou. Ak sa alergická rinitída adekvátne nelieči, prechádza v mnohých prípadoch do astmy a taktiež ďalších možných zdravotných komplikácií,“ uviedol prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Miloš Jeseňák. 


Širší kontext: Momentálne prebieha peľová sezóna, ktorá mnohým alergikom spôsobuje zdravotné ťažkosti. Počet alergikov i astmatikov na Slovensku každoročne pribúda. Alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe a podľa odhadov bude v roku 2025 s alergiou zápasiť polovica európskej populácie.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Štefan Puškáš , TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia