Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
31. mája 2024 o 9:20
Čas čítania 0:50

MAPA: Pozri si štatistiky dopravných nehôd v tvojom okrese. Ministerstvo zverejnilo najčastejšie príčiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa stalo: Polícia zhodnotila nehodovosť v roku 2023. Ich najčastejšou príčinou bola nepozornosť vodičov.

  • Dopravná polícia zverejnila štatistiky, podľa ktorých bolo na Slovensku 11 668 nehôd, čo je o takmer 400 menej ako v roku 2022. Pri nehodách zahynulo až 267 ľudí. 
  • Najčastejším dôvodom autonehôd je nepozornosť vodičov. Pri šoférovaní ich dokáže rozptyľovať telefonovanie, podcasty, plačúce deti či sociálne siete, informuje RTVS
  • Práve sociálne siete sú veľkým lákadlom pre šoférov. Inštruktorka bezpečnostnej jazdy pripomína, že vodič sa do mobilu pozerá niekoľko sekúnd a úplne tým stráca periférne videnie.

Prečo je to dôležité: Nepozornosť vodiča môže byť nebezpečná pre neho aj pre okolie. Používanie mobilných telefónov za volantom má často za následok rozptýlenie vodiča, ktoré môže viesť až k dopravnej nehode.

Citát:„Keď sa vodič pozrie pri šoférovaní do mobilu a pozerá doň viac ako dve sekundy, úplne stráca periférne videnie. Čiže vôbec nevie, čo sa deje po stranách,“ povedala bezpečnostná inštruktorka. 

Širší kontext: Nehodovosť za volantom sa na Slovensku znížila. Počet obetí dopravných nehôd však stúpol. Za volantom zahynulo až o 23 viac ľudí, z čoho 75 % obetí boli muži. Akú nehodovosť polícia zaznamenala v tvojom okrese, si môžeš pozrieť tu

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Policajti upozorňujú na to, že nepozornosť vodiča výrazne predlžuje brzdnú dráhu, čo môže viesť k dopravným nehodám, ktoré by sa za iných okolností nestali. Väčšina vodičov sa po nehode snaží pred políciou zatajiť používanie mobilného telefónu.

mapa
Zdroj: MV SR
Domov
Zdieľať
Diskusia