Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
1. júna 2024 o 12:12
Čas čítania 0:48

Srdcové ochorenia trápia čoraz viac ľudí. Kľúčom k prevencii a zdraviu je aj dopĺňanie jednej podstatnej látky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najnovšie klinické testy ukazujú, že nedostatok železa môže byť kľúčovým problémom, ale aj samotným riešením srdcových ochorení.

Zlý životný štýl má na svedomí rastúci trend kardiovaskulárnych ochorení a tie najhoršie sa končia zlyhaním srdca. Jednoduché doplnenie železa môže zachrániť životy. Tvrdia to kardiológovia, informuje idnes.cz

Z najnovších klinických testov vyplýva, že práve nedostatok železa môže byť kľúčovým problémom, ale aj samotným riešením srdcových ochorení. V praxi sa ukazuje, že až polovica stabilných pacientov a tých s chronickým srdcovým zlyhávaním trpí nedostatkom železa. Pacienti, ktorí musia byť hospitalizovaní pre zlyhávanie srdca, majú v 70 % nedostatok železa.
 
Chronický nedostatok železa sa prejavuje podobne ako zlyhávanie srdca. Vedci potvrdili, že keď pacientom podajú železo v podobe infúzií, darí sa im lepšie a zvládajú väčšiu fyzickú záťaž. Odborníci taktiež zaznamenávajú menej hospitalizácií. 

Prevencia je základ, ako upraviť jedálniček? 

Dostatok železa neznamená, že sa človek vyhne ochoreniam srdca. Vysoký obsah tejto podstatnej látky sa nachádza napríklad v šošovici, sóji, hrachu, ale aj hovädzom mäse, quinoi, chia semienkach, kakau, horkej čokoláde aj morských plodoch, ako sú ustrice či mušle. 

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Česká kardiologička Natália Vaňová upozorňuje, že srdcové ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí. Najlepšou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení je aktívny spôsob života.

„Mať pravidelnú fyzickú aktivitu v trvaní aspoň 20 – 30 minút denne, pravidelná pestrá a hlavne kvalitná, nie ‚fastfoodová‘ strava, ale aj dostatok spánku a vyhýbanie sa stresu,“ hovorí kardiologička.

Domov
Zdieľať
Diskusia