Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
7. júna 2024 o 9:16
Čas čítania 0:39

Hypotéky budú lacnejšie, úroky v bankách klesnú. Európska centrálna banka spravila dôležité rozhodnutie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Európska centrálna banka prvýkrát od roku 2019 znížila úrokové sadzby.

  • Európska centrálna banka uvoľnila menovú politiku prvýkrát za takmer 5 rokov, čo znamená, že úroky v bankách postupne klesnú. 

  • Úrok znížila zatiaľ len o 0,25 percenta, no trend znižovania úrokov má pokračovať. 
  • V praxi to znamená, že pôžičky budú lacnejšie. Ak si človek zoberie hypotéku, mesačne ju bude splácať menším podielom ako doteraz za uplynulé roky. 

Prečo je to dôležité: Znižovanie úrokov v bankách znamená, že hypotéky budú pre ľudí lacnejšie. Takýto trend môže výrazne finančne pomôcť mnohým domácnostiam na Slovensku aj krajinám v celej Európskej únii. 

Citát: „K zmierneniu inflačných tlakov a očakávaní na všetkých horizontoch prispela reštriktívna menová politika ECB, uviedla Rada guvernérov. Nastavenie menovej politiky totiž tlmilo dopyt a ukotvilo inflačné očakávania, čo výrazne prispelo k ochladeniu tempa rastu spotrebiteľských cien,“ uvádza Európska centrálna banka v tlačovej správe. 

Širší kontext: Vysoké úroky v Európskej únii spôsobila Európska centrálna banka v snahe bojovať proti inflácii. Keď inflácia rastie, banka zvyšuje úrokové sadzby, aby obmedzila výdavky a investície, čím znižuje tlak na rast cien. 

Anketa:
Plánuješ si zobrať hypotéku? 
Áno, určite to mám v pláne.
Nie, nemôžem si to dovoliť.
Hypotéku už splácam.
Áno, určite to mám v pláne.
34 %
Nie, nemôžem si to dovoliť.
16 %
Hypotéku už splácam.
49 %
Domov
Zdieľať
Diskusia