Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
16. júna 2024 o 15:26
Čas čítania 1:16

Zahraničie o prezidentovi Pellegrinim: Je blízky spojenec populistického premiéra Roberta Fica, nikdy nespochybňoval jeho politiku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Viaceré svetové médiá opisujú prezidenta Petra Pellegriniho ako spojenca vlády priateľskej voči Rusku a spojenca Roberta Fica.

  • Svetové médiá informujú o inaugurácii Petra Pellegriniho, ktorý v sobotu zložil sľub a stal sa tak v poradí šiestym prezidentom Slovenskej republiky.
  • Nemecká agentúra DPA opisuje nového prezidenta ako blízkeho spojenca populistického premiéra Roberta Fica.
  • Francúzska AFP o Pellegrinim píše ako spojencovi vlády priateľskej voči Rusku, ktorý sa zaviazal zjednotiť rozdelené Slovensko. Dodáva, že prezidenta podporil populistický premiér. 

Prečo je to dôležité: To, ako svetové médiá informujú o politických udalostiach v krajine, ovplyvňuje medzinárodné vnímanie a imidž Slovenska.

Citát: Krajina je „rozdelená na tých, ktorí sú za pokračovanie vojny za každú cenu, a na tých, ktorí požadujú začatie mierových rokovaní,“ povedal Pellegrini pre AFP a dodal, že patrí „k tým druhým“.

Širší kontext: Americký denník The Washington Post si všíma, že Pellegrini zložil sľub počas slávnostného ceremoniálu, ktorý sa konal za zvýšených bezpečnostných opatrení po atentáte na premiéra Fica. Pellegriniho víťazstvo vo voľbách podľa denníka upevnilo Ficovu moc tým, že on a jeho spojenci získali kontrolu nad hlavnými strategickými postmi.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Agentúra AP informuje, že 48-ročný Pellegrini, ktorý je zástancom silnej úlohy štátu, nastúpil po Zuzane Čaputovej, prvej žene na čele krajiny a podporovateľke susednej Ukrajiny a jej boji proti Rusku. V aprílových voľbách porazil prozápadného kariérneho diplomata Ivana Korčoka.

AP tiež pripomína, že Pellegrini, ktorý sa po októbrových parlamentných voľbách stal predsedom parlamentu, nikdy nespochybňoval politiku Fica, ktorého vláda hneď po voľbách zastavila dodávky zbraní na Ukrajinu.


DPA spomína Pellegriniho prezidentskú kampaň, v ktorej podľa agentúry výrazne figurovala téma vojny na Ukrajine. Agentúra uvádza, že Pellegrini spomenul Ukrajinu aj vo svojom prejave po zložení sľubu. Zdôraznil, že mnohí ľudia na Slovensku sú znepokojení vojnou v susednej krajine, a dodal, že Ukrajine musíme pomôcť a dosiahnuť spravodlivý mier.


Nemecká agentúra ďalej píše, že po zložení prezidentskej prísahy má ľavicový nacionalistický tábor v rukách dve najdôležitejšie politické funkcie v krajine. Pripomína aj obavy opozície z toho, že koalícia teraz presadí kontroverzné plány, ako je zrušenie verejnoprávneho rozhlasu a televízie RTVS.

PELLEGRINI
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia