Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
19. júna 2024 o 7:59
Čas čítania 0:50

Odvodové úľavy majú predĺžiť do konca tohto roka. Jedna skupina pracujúcich má však smolu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Národná rada posunula novelu zákona do druhého čítania.

  • Odvodové úľavy pre poľnohospodárov sa majú predĺžiť do konca tohto roka.
  • Národná rada poslala novelu zákona do druhého čítania. Návrh je v skrátenom legislatívnom konaní, celý by sa tak mal prerokovať už na aktuálnej schôdzi parlamentu.
  • Obsahom návrhu novely zákona je predĺženie obdobia, počas ktorého si zamestnávatelia v oblasti poľnohospodárstva a rybného hospodárstva môžu uplatniť odvodové úľavy. Od 1. júla sa už nemajú vzťahovať na výrobcov potravín.
  • Úľava sa vzťahuje na zárobky do 750 eur, teda aktuálnej výšky minimálnej mzdy.

Prečo je to dôležité: Poľnohospodárstvo je kľúčové odvetvie pre ekonomiku a zabezpečenie potravinovej sebestačnosti krajiny. Predĺženie odvodových úľav môže pomôcť tomuto odvetviu zvládnuť finančné tlaky a zvýšiť jeho konkurencieschopnosť.

Širší kontext: Zamestnávatelia do tejto sumy za svojich pracovníkov nemusia platiť nemocenské, starobné alebo invalidné poistenie. Do odvodových úľav patrí aj poistenie v nezamestnanosti či poistné na financovanie podpory v čase skrátenej práce. Nad sumu 750 eur už odvodové úľavy nebudú.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Európska komisia ešte minulý rok v novembri schválila dočasné uplatňovanie odvodových úľav do 30. júna 2024. Po rokovaniach z marca 2024 sa komisia rozhodla predĺžiť toto obdobie do konca tohto roka. Zároveň dodala, že poľnohospodári a rybári by mali dostať odvodové úľavy aj vzhľadom na súčasný stav krízy v týchto odvetviach.

Prečítaj si aj tieto články:

18. júna 2024 o 18:10 Čas čítania 1:31 Takto ovplyvní nová daň ceny balených nápojov, sirupov či energetických nápojov. Ministerstvo zverejnilo cenník Takto ovplyvní nová daň ceny balených nápojov, sirupov či energetických nápojov. Ministerstvo zverejnilo cenník
18. júna 2024 o 15:29 Čas čítania 1:40 Elektronické cigarety a nikotínové vrecúška budú drahšie. Schválili novelu, Slováci si poriadne priplatia Elektronické cigarety a nikotínové vrecúška budú drahšie. Schválili novelu, Slováci si poriadne priplatia
18. júna 2024 o 13:02 Čas čítania 0:56 Ministerstvo vnútra vysvetľuje cestu ministrov a členov koalície vládnym špeciálom na futbal. Vraj to nebola voľnočasová aktivita Ministerstvo vnútra vysvetľuje cestu ministrov a členov koalície vládnym špeciálom na futbal. Vraj to nebola voľnočasová aktivita
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia