Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Barbora Fábryová
21. júna 2024 o 10:20
Čas čítania 0:47

INTERAKTÍVNA MAPA: Chystáš sa na dovolenku do Chorvátska? Pozri si, ktorá pláž je čistá

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Turisti si môžu na interaktívnej mape skontrolovať, či je pláž, na ktorej sa chystajú dovolenkovať, čistá.

  • Chorvátske ministerstvo životného prostredia vytvorilo interaktívnu mapu, v ktorej si dovolenkári môžu pozrieť, aká čistá je pláž, ktorú sa chystajú navštíviť. 
  • Čistotu a kvalitu vody hodnotili na základe kritérií definovaných nariadeniami o kvalite vody na kúpanie v mori a vo vnútrozemí a tiež na základe smernice EÚ o kvalite vody na kúpanie.
  • Podľa mapy sú takmer všetky pláže v Chorvátsku vo výbornom stave a vo všetkých sa dá kúpať. Interaktívnu mapu si môžeš pozrieť tu.

Prečo je to dôležité: Chorvátsko stále patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Mnohých znepokojili správy o znečistených plážach, o ktorých informovali chorvátske médiá. Envirorezort však turistov upokojil a informoval, že všetky pláže sú čisté a vhodné na kúpanie.

Širší kontext: Chorvátske médiá pravidelne informujú o znečistených plážach, ktoré trápia turistov aj domácich. V júni informovali o ropnej škvrne, ktorá sa na pobreží Istrie tiahla stovky metrov. 

Dovolenkárov na chorvátskom ostrove Hvar nepotešili splašky, ktoré opätovne znečisťujú pláže. Škvrny majú niekedy v priemere až 150 metrov. V Chorvátsku mali rovnaký problém aj minulý rok. Pláže sú však napriek týmto správam podľa ministerstva čisté a turisti sa tak nemajú čoho obávať. 

Keď chceš vedieť viac, tak si prečítaj tieto články:

11. júna 2024 o 18:30 Čas čítania 0:32 V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Na pobreží Istrie sa tiahne niekoľko stoviek metrov dlhá ropná škvrna V Chorvátsku čelia ekologickej katastrofe. Na pobreží Istrie sa tiahne niekoľko stoviek metrov dlhá ropná škvrna
24. mája 2024 o 19:33 Čas čítania 0:22 Výkaly opäť znečisťujú chorvátske pláže. Škvrny na mori sú veľké aj 150 metrov Výkaly opäť znečisťujú chorvátske pláže. Škvrny na mori sú veľké aj 150 metrov
25. apríla 2024 o 7:47 Čas čítania 0:24 Obľúbenú pláž Slovákov pri Splite zaplavil toxický odpad. „Chorvátske Benátky“ sú plné rakovinotvorného materiálu Obľúbenú pláž Slovákov pri Splite zaplavil toxický odpad. „Chorvátske Benátky“ sú plné rakovinotvorného materiálu
chorvátsko, mapa
Zdroj: vrtlac.izor.hr
Domov
Zdieľať
Diskusia