Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
23. júna 2024 o 10:11
Čas čítania 1:17

Vedecká rada časopisu Bibiana obvinila riaditeľku Flach z cenzúry. Dala pokyn na vylúčenie dvoch článkov o LGBT+

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Vedecká rada časopisu Bibiana revue odstupuje.

  • Vedecká rada časopisu Bibiana revue oznámila v otvorenom liste pre riaditeľku Petru Flach, že odstupuje.

  • Dôvodom je podľa nich Flachovej zákaz zverejniť dva články, ktoré sa zaoberajú témou zmeny pohlavia dieťaťa. Rada tento zákaz označila za cenzúru.

  • Riaditeľka Petra Flach zverejnenie recenzie odmietla a trvá na tom, že nejde o cenzúru, ale o „zodpovedné rozhodnutie v rámci náplne inštitúcie“. 

Prečo je to dôležité: Petra Flach, dosadená ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou, je ekonómkou a s kultúrou ani so vzdelávaním nemá skúsenosti. Aj LGBT+ ľudia sú súčasťou Slovákov. Cenzurovanie informácií o tejto komunite pre deti môže viesť k vyššej miere neznášanlivosti a diskriminácii, pretože deti budú mať obmedzené porozumenie a stereotypné názory. Vzdelávanie o rozmanitosti podporuje inkluzívne prostredie, kde sa všetky deti cítia akceptované a rešpektované. 

Citát:„Vážená pani riaditeľka BIBIANY, medzinárodného domu umenia pre deti, Ing. Petra Flach, my, dolu uvedení členovia a členky vedeckej rady časopisu Bibiana revue o umení pre deti a mládež, týmto odstupujeme z vedeckej rady uvedeného časopisu. Ako sme vyhlásili v predošlom otvorenom liste, ktorý bol Vami stiahnutý z 1. čísla ročníka 2024 časopisu, ‚ak vedenie BIBIANY bude z politických či ideologických dôvodov zasahovať do tvorby tohto časopisu, vedecká rada časopisu ukončí svoje pôsobenie‘,“ znejú prvé slová otvoreného listu. 

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext:  Šéfredaktorka časopisu Bibiana revue Eva Andrejčáková plánovala do najnovšieho dvojčísla zahrnúť recenzie Mileny Šubrtovej na knihu „Ani holka, ani kluk“ a správy Evy Andrejčákovej zo súťaže Najkrajšie knihy Slovenska 2023. Vedecká rada tvrdí, že riaditeľka Flach to spravila bez ich vedomia a bez riadneho argumentačného zdôvodnenia. Jej zákaz považujú za politicky či ideologicky motivovaný. 

Riaditeľka Flach tvrdí, že nejde o cenzúru, ale o zodpovedné rozhodnutie v rámci náplne inštitúcie, ktorá sa primárne venuje deťom, detskej literatúre a výchove detí umením. Terajšiu riaditeľku vymenovala v marci 2024 ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Urobila to po tom, čo bez udania dôvodu a expresne vyhodila pôvodnú riaditeľku Zuzanu Liptákovú.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

19. júna 2024 o 14:40 Čas čítania 0:40 V Bibiane hľadajú novú riaditeľku, ponúkajú plat 1200 eur. Šimkovičovej nominantka nevydržala ani tri mesiace V Bibiane hľadajú novú riaditeľku, ponúkajú plat 1200 eur. Šimkovičovej nominantka nevydržala ani tri mesiace
27. marca 2024 o 8:59 Čas čítania 0:32 Nová riaditeľka Bibiany bola so Šimkovičkovou na dovolenke v Chorvátsku, zamestnanci jej poslali tvrdý odkaz Nová riaditeľka Bibiany bola so Šimkovičkovou na dovolenke v Chorvátsku, zamestnanci jej poslali tvrdý odkaz
20. júna 2024 o 9:55 Čas čítania 0:42 Nadácia Zastavme korupciu podáva podnet na Šimkovičovú a Kotlára. V tričku s logom jachtárskeho klubu mohla porušiť zákon Nadácia Zastavme korupciu podáva podnet na Šimkovičovú a Kotlára. V tričku s logom jachtárskeho klubu mohla porušiť zákon
Domov
Zdieľať
Diskusia