Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
28. júna 2024 o 16:25
Čas čítania 0:50

Slováci si musia dávať pozor na kybernetické útoky. Podvodníci začali vo veľkom využívať umelú inteligenciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Celkový počet kyberhrozieb na Slovensku zostal v porovnaní s predošlým polrokom nezmenený.

  • Najrozšírenejšou kyberhrozbou na Slovensku zostávajú phishingové podvody. Stúpajúci trend predstavujú škodlivé aplikácie, ktoré sa vydávajú za nástroje umelej inteligencie (AI), informuje spoločnosť Eset.
  • Aktuálnym trendom vo svete, ale aj na Slovensku je podľa správy zneužívanie napodobenín generatívnych nástrojov AI na škodlivé účely.
  • Použitie špionážneho softvéru, zameriavajúceho sa na krádež prihlasovacích údajov, narástlo o 133 %. Operuje ako rozšírenie prehliadača, ktoré si obeť nainštaluje po kliknutí na facebookovú reklamu propagujúcu falošnú službu generatívnej AI.

Prečo je to dôležité: Kyberpodvody predstavujú vážne riziko pre jednotlivcov, podniky, štát a v konečnom dôsledku pre celú spoločnosť.

Citát: „Podľa údajov z detekčných systémov spoločnosti Eset predstavoval v analyzovanom období najrozšírenejšiu hrozbu na Slovensku istý phishingový podvod. Táto detekcia predstavovala viac ako 18 % zo všetkých zachytených hrozieb. Ide o škodlivú prílohu imitujúcu prihlasovacie okná do populárnych služieb, ktorá sa bežne šíri prostredníctvom e-mailov s cieľom získať od obetí citlivé údaje,“ uviedla spoločnosť.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Rozšírená je podľa správy aj hrozba, ktorá spočíva v škodlivom JavaScript kóde. Ten dokáže kompromitovať zle zabezpečené, no legitímne webové stránky. „Ide často o stránky postavené na publikačnom nástroji WordPress, ktoré využívajú pluginy s bezpečnostnými zraniteľnosťami. Napadnuté stránky sú nebezpečné v tom, že dokážu infikovať zariadenia návštevníkov bez toho, aby z nich čokoľvek stiahli,“ objasnila spoločnosť.

Prečítaj si aj tieto články: 

24. júla 2023 o 9:30 Čas čítania 8:13 Bezpečnostný expert Spišák: Slovákom chýba sedliacky rozum, prečo by inak posielali tisíce eur falošnému vojakovi (Rozhovor) Bezpečnostný expert Spišák: Slovákom chýba sedliacky rozum, prečo by inak posielali tisíce eur falošnému vojakovi (Rozhovor)
27. júna 2024 o 18:05 Čas čítania 0:30 Klientom ZSE chodia na e-mail falošné faktúry. Podvodníci ich posielajú z oficiálnej adresy spoločnosti Klientom ZSE chodia na e-mail falošné faktúry. Podvodníci ich posielajú z oficiálnej adresy spoločnosti
5. júna 2024 o 9:30 Čas čítania 3:52 Populárny obchod Temu valcuje svet online nakupovania. Ako sa mu podarilo ovládnuť trh a prečo je taký lacný? Populárny obchod Temu valcuje svet online nakupovania. Ako sa mu podarilo ovládnuť trh a prečo je taký lacný?
Späť
Zdieľať
Diskusia