Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
28. júna 2024 o 19:56
Čas čítania 0:47

Poľsko zmenilo definíciu znásilnenia. Za sexuálne zločiny zdvihlo tresty o tri roky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Nová poľská novela hovorí, že každá sexuálna činnosť vykonaná bez vedomého a dobrovoľného súhlasu druhej osoby je znásilnenie.

  • Dolná komora poľského parlamentu v piatok veľkou väčšinou schválila úpravu definície znásilnenia v Trestnom zákone a sprísnila tresty za tento zločin.
  • Podľa novelizácie je znásilnenie klasifikované ako akýkoľvek pohlavný styk bez súhlasu a zároveň sa zvyšuje maximálny trest za znásilnenie z 12 na 15 rokov väzenia.
  • Zákon predložila vládna strana Ľavica.

Prečo je to dôležité: Klasifikácia každého pohlavného styku bez súhlasu ako znásilnenie je dôležitým krokom pre ochranu ľudských práv, zabezpečenie spravodlivosti, prevenciu sexuálneho násilia a podporu rovnosti pohlaví. 

Citát: „Tento zákon je dôležitý, pretože jasne stanovuje, že sex bez súhlasu je jednoducho znásilnenie. Sex si vyžaduje súhlas. Nie je to nič inovatívne ani moderné,“ uviedla v stredu v parlamente poslankyňa Monika Rosa z vládnej strany Občianska koalícia (KO).

Široký koncert: Predchádzajúca definícia pre klasifikovanie znásilnenia vyžadovala, aby bol sexuálny styk vynútený vyhrážkami, klamstvom alebo násilím, a neobsahovala žiadnu zmienku o súhlase. Proti zmenám zákona vystúpila krajne pravicová strana Konfederácia a niektorí členovia konzervatívnej bývalej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Sejm má 460 poslancov, z nich za novelu hlasovalo 355, proti bolo 44. Pre nadobudnutie platnosti ho musí ešte schváliť Senát, horná komora parlamentu, a podpísať konzervatívny prezident Andrzej Duda.

Prečítaj si aj tieto články: 

26. mája 2024 o 14:30 Čas čítania 5:22 17-ročný mladík so zbraňou obťažuje na Instagrame dievčatá. Priznal sa nám, že by zdrogoval a znásilnil aj 6- a 10-ročné deti 17-ročný mladík so zbraňou obťažuje na Instagrame dievčatá. Priznal sa nám, že by zdrogoval a znásilnil aj 6- a 10-ročné deti
10. apríla 2024 o 16:30 Čas čítania 1:21 V Česku zmenili definíciu znásilnenia. Politici chcú pomôcť obetiam sexuálnych zločinov V Česku zmenili definíciu znásilnenia. Politici chcú pomôcť obetiam sexuálnych zločinov
22. novembra 2023 o 11:12 Čas čítania 1:35 VÝSKUM: Každý desiaty muž priznáva, že mal sexuálnu aktivitu s deťmi. Mnohí ich zneužívajú opakovane VÝSKUM: Každý desiaty muž priznáva, že mal sexuálnu aktivitu s deťmi. Mnohí ich zneužívajú opakovane
Domov
Zdieľať
Diskusia