Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
20. júla 2024 o 17:41
Čas čítania 1:12

Cena kávy pravdepodobne výrazne porastie. Dôvodom je pripravované nariadenie EÚ o odlesňovaní

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Európska únia tvrdí, že regulácia je v prospech výrobcov kávy.

  • Pripravované nariadenie Európskej únie (EÚ) o odlesňovaní povedie k rastu cien kávy v Európe a tisíckam farmárov zničí biznis. Tvrdé to Giuseppe Lavazza, predseda predstavenstva rovnomenného výrobcu kávy.
  • Nariadenie EÚ o odlesňovaní by malo vstúpiť do platnosti koncom tohto roka a jeho cieľom je zabrániť firmám dovážať také tovary a suroviny, ktoré prispievajú k odlesňovaniu, prípadne degradácii lesov.
  • Nové nariadenie sa vzťahuje na hovädzí dobytok, kakao, kávu, palmový olej, sóju a drevo.

Prečo je to dôležité: Zavedenie nariadenia pravdepodobne zvýši náklady na produkciu a dovoz týchto surovín, čo môže viesť k rastu cien pre koncových spotrebiteľov v Európe. Tento fakt je dôležitý pre ekonomiku aj pre spotrebiteľov, ktorí budú musieť čeliť vyšším cenám za bežné tovary.

Citát: Vzhľadom na nové pravidlá Giuseppe Lavazza naznačil, že nevylučuje otvorenie nových pražiarní mimo EÚ. „Možno v Británii, ak Briti nezavedú podobné pravidlá. Ďalšou možnosťou sú Spojené štáty alebo Čína,“ dodal.

Širší kontext: Podľa Lavazzu nariadenie predstavuje obrovskú byrokratickú záťaž, s ktorou si mnohí farmári z chudobnejších krajín neporadia. Výsledkom bude omnoho menší počet fariem, z ktorých budú môcť európske podniky dovážať. Pre Európu to bude znamenať zúženie možnosti výberu a omnoho drahšiu kávu než napríklad v Británii, ktorá v dôsledku odchodu z EÚ nebude musieť toto pravidlo uplatňovať.


Lavazza si myslí, že napríklad v Strednej Amerike bude nariadenie spĺňať iba málo farmárov. Podnikom alebo obchodníkom, ktorí pravidlá porušia, budú hroziť pokuty vo výške 4 % z ich celkového ročného obratu v EÚ. V prípade firmy Lavazza to predstavuje približne 120 miliónov eur. V súčasnosti má Lavazza pražiarne takmer výlučne v Európe, odkiaľ svoju kávu vyváža do celého sveta. 


Brusel však obavy podnikov odmieta. Naopak, tvrdí, že regulácia je v prospech výrobcov kávy. Ako povedal hovorca Európskej komisie, je to odlesňovanie, ktoré ohrozuje firmy vrátane podnikov v oblasti produkcie kávy.

Anketa:
Piješ kávu?
Som veľký milovník.
Raz za čas si dám.
Nemám rád kávu.
Som veľký milovník.
81 %
Raz za čas si dám.
8 %
Nemám rád kávu.
12 %

Prečítaj si aj tieto články:

20. júla 2024 o 15:26 Čas čítania 0:47 Inšpektori rozdali počas júna tisícové pokuty. V obľúbených reťazcoch našli špinu či potraviny po záruke Inšpektori rozdali počas júna tisícové pokuty. V obľúbených reťazcoch našli špinu či potraviny po záruke
10. januára 2024 o 8:11 Čas čítania 1:35 Za potraviny si v tomto roku na Slovensku priplatíme. Analytik vysvetľuje, čo sa bude diať u nás i vo svete Za potraviny si v tomto roku na Slovensku priplatíme. Analytik vysvetľuje, čo sa bude diať u nás i vo svete
13. februára 2024 o 19:09 Čas čítania 0:33 Potraviny na Slovensku: Inšpektori odhalili exkrementy hlodavcov aj plesnivé boxy Potraviny na Slovensku: Inšpektori odhalili exkrementy hlodavcov aj plesnivé boxy
káva
Zdroj: Unsplash/Tyler Nix
Domov
Zdieľať
Diskusia