Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
22. júla 2024 o 13:09
Čas čítania 0:39

V týchto oblastiach si daj pozor na jedovatého hada. Uštipnutie vretenicou môže spôsobiť vážne komplikácie (+ MAPA)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V prípade uhryznutia vretenicou treba zavolať rýchlu zdravotnícku pomoc.

  • Najjedovatejší had na Slovensku, vretenica severná, sa bežne vyskytuje v nížinách, ale aj v hornatých oblastiach od 400 do 2 000 m n. m.
  • Hady začínajú byť aktívne od polovice marca do jesene. Aktívne sú predovšetkým cez deň, a spozorovať ich môžeš na slnku len ráno alebo prerušovane počas dňa.
  • Národné toxikologické informačné centrum zverejnilo prehľadnú mapu, na ktorej si môžeš pozrieť potvrdený, ale aj nepotvrdený výskyt jedovatého hada.

Prečo je to dôležité: Zverejnenie prehľadnej mapy s výskytom vretenice severnej pomáha zvýšiť povedomie verejnosti o miestach, kde sa môže tento had nachádzať. To môže ľudí motivovať k väčšej opatrnosti pri pohybe v týchto oblastiach.

Citát: „Vretenica severná je zaradená do Červeného zoznamu chránených živočíchov Slovenska a podľa vyhlášky o ochrane chránených druhov živočíchov aj medzi prísne chránené druhy,“ informuje Národné toxikologické informačné centrum.

Širší kontext: V prípade uhryznutia vretenicou treba zavolať rýchlu zdravotnícku pomoc, upozorňuje portál Plazy u nás. Medzi prvé príznaky intoxikácie jedom patrí napríklad nutkanie na vracanie, nadmerné potenie, zvýšená teplota či smäd.

vretenica, had
Zdroj: Národné toxologické informačné centrum
Domov
Zdieľať
Diskusia