Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
12. augusta 2024 o 8:06
Čas čítania 0:59

Slováci už nemajú najmenej dostupné vlastné bývanie. Predbehli nás českí susedia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko v nedostupnosti vlastného bývania predbehla Česká republika.

  • Slovensko už nemá najmenej dostupné vlastné bývanie, na čelo rebríčka sa dostala Česká republika. Slovensko sa tak po vlaňajšom prvenstve teraz zaradilo na druhú priečku.
  • Kým Slováci na kúpu nového bytu potrebujú 12,7-násobok hrubého ročného platu, Česi si na vlastné bývanie musia našetriť 13,3-násobok svojej hrubej ročnej mzdy.
  • Naopak, najdostupnejšie je vlastné bývanie pre obyvateľov Dánska a Nórska. Na kúpu vlastného bytu potrebujú menej ako päť hrubých ročných platov.

Citát:„Minulý rok sme na Slovensku mohli pozorovať pokles aktivity na hypotekárnom trhu a nárast v segmente nájomného bývania. Mnoho ľudí očividne dospelo k rozhodnutiu odložiť nákup vlastného bytu a uprednostniť prenájom. Toto správanie vychádza z predpokladu, že v budúcnosti dôjde k zníženiu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov. Zároveň sa očakáva, že dôjde k ochladeniu inflácie a platy opäť začnú rásť, čo podporí aj dopyt po vlastnom bývaní,“ priblížila lokálna partnerka a advokátka poradenskej spoločnosti Deloitte na Slovensku Dagmar Yoder.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: V porovnaní hlavných miest je najnáročnejšie zaobstarať si vlastné bývanie v Amsterdame, na vlastný byt tu človek potrebuje našetriť 15,1-násobok priemerného hrubého ročného platu. Za holandskou metropolou nasledujú Praha a Atény. Bratislava je na štvrtom mieste, na vlastný byt v hlavnom meste Slovenska treba 12,9-násobok hrubej ročnej mzdy. Najdostupnejšie bývanie je v Ríme a Osle, na vlastný byt tu postačí menej ako osem ročných platov.

Najdrahšie priemerné mesačné nájomné bolo vlani spomedzi sledovaných miest vo vnútornom Londýne. Najmenej stál prenájom bytu v gréckej Patre a bulharskom Burgase. Bratislava sa v rebríčku výšky priemerného nájomného umiestnila uprostred.

9. augusta 2024 o 14:03 Čas čítania 1:26 Nájomníci v Bratislave si priplatia. Priemerné nájomné s energiami stúplo medziročne oveľa viac ako ceny bytov Nájomníci v Bratislave si priplatia. Priemerné nájomné s energiami stúplo medziročne oveľa viac ako ceny bytov
24. júla 2024 o 14:00 Čas čítania 0:31 Štát ponúka byty v Bratislave za extrémne nízke ceny. Lákavé ponuky nie sú pre každého Štát ponúka byty v Bratislave za extrémne nízke ceny. Lákavé ponuky nie sú pre každého
23. júla 2024 o 6:48 Čas čítania 0:29 Žiješ v bytovke? Toto pravidlo ľudia bežne porušujú, hrozí im však pokuta vyše 16-tisíc eur Žiješ v bytovke? Toto pravidlo ľudia bežne porušujú, hrozí im však pokuta vyše 16-tisíc eur
Domov
Zdieľať
Diskusia