Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
13. augusta 2024 o 14:38
Čas čítania 0:46

Nové obedy na slovenských školách: Rezort školstva zavádza nové receptúry, chce pridať viac zdravých potravín

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V školskom stravovaní pribudnú nové receptúry, čerstvá zelenina a ovocie.

  • V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenina a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch.
  • Ako priblížil rezort, chce zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru.

Prečo je to dôležité: Nové recepty s väčším obsahom ovocia zeleniny prinesú žiakom zdravšiu a vyváženejšiu stravu. Novelou školského stravovania prispejú k budovaniu správnych stravovacích návykov u žiakov. 

Citát: „Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a so zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). 

Širší kontext: Rezort školstva chce zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je podľa neho používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov.

Revíziou chce zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov. 

24. júna 2024 o 8:29 Čas čítania 0:39 Rodičia môžu požiadať o obedy zadarmo len do konca júna. Nárok má väčšia skupina detí Rodičia môžu požiadať o obedy zadarmo len do konca júna. Nárok má väčšia skupina detí
Domov
Zdieľať
Diskusia