Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
19. augusta 2024 o 11:37
Čas čítania 1:11

Opozícia plánuje odvolávať Šimkovičovú aj Suska. Mimoriadne rokovanie zvolali na utorok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Schôdzu zvolali na utorok (20. 8.) predpoludním.

  • Mimoriadne rokovanie parlamentu k návrhom na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) zvolali na utorok (20. 8.) predpoludním.
  • Schôdza k odvolávaniu Suska sa má začať o 9.00 h, rokovanie k Šimkovičovej následne o 10.30 h.

Prečo je to dôležité: Ministerka Šimkovičová  odvolala kľúčové osoby slovenskej kultúry - riaditeľov SNG, SND a viacerých členov Rady Fondu na podporu umenia. Jej kroky a štýl politiky odmieta nielen opozícia, ale aj kultúrna obec, mnohé kultúrne inštitúcie a časť verejnosti. Všetci hovoria o snahe o ovládnutie kultúrnych inštitúcií a „kradnutí ich nezávislosti“.

Minister spravodlivosti Boris Susko prepustil na slobodu bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý bol právoplatne usvedčený a odsúdený za korupciu. Jeho prepustenie môže vysielať signál, že boj proti korupcii nie je braný vážne.

Širší kontext: Návrhy na odvolávanie podali v piatok (16. 8.) opoziční poslanci z PS, SaS a KDH. Za odvolanie ministrov budú hlasovať aj poslanci hnutia Slovensko. Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Ministerka podľa nich nemá predpoklady na výkon funkcie. Opozícia tvrdí, že Šimkovičová rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.


Obaja ministri deklarujú, že majú právo na tieto kroky vo svojich rezortoch a tvrdia, že konajú zákonne. Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prečítaj si aj tieto články:

19. augusta 2024 o 7:19 Čas čítania 0:48 VIDEO: Štefan Kuffa prerušil divadelné predstavenie. Divákom určoval, pre koho je vhodné a kto by mal zostať sedieť v hľadisku VIDEO: Štefan Kuffa prerušil divadelné predstavenie. Divákom určoval, pre koho je vhodné a kto by mal zostať sedieť v hľadisku
18. augusta 2024 o 7:51 Čas čítania 0:52 SNS plánuje sprísniť kontroverzný zákon o mimovládkach. Okrem ďalších reštrikcií navrhuje aj tresty SNS plánuje sprísniť kontroverzný zákon o mimovládkach. Okrem ďalších reštrikcií navrhuje aj tresty
17. augusta 2024 o 15:10 Čas čítania 0:50 Minister Tomáš chce pomôcť niektorým živnostníkom. Mnohým hrozia nízke dôchodky a nulové benefity sociálneho systému Minister Tomáš chce pomôcť niektorým živnostníkom. Mnohým hrozia nízke dôchodky a nulové benefity sociálneho systému
Šimkovičová.
Šimkovičová. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia