Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
18. augusta 2024 o 7:51
Čas čítania 0:52

SNS plánuje sprísniť kontroverzný zákon o mimovládkach. Okrem ďalších reštrikcií navrhuje aj tresty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Európska komisia počas júla varovala Slovensko, že ak zákon bude naďalej presadzovať, môžeme prísť o miliardy z Únie.

  • Slovenská národná strana (SNS) chce sprísniť zákon o mimovládnych organizáciách, nadáciách a občianskych združeniach.
  • Sprísnenie chce navrhnúť na septembrovej schôdzi. Chce zamedziť prepojeniu občianskych združení a nadácií na politikov.
  • SNS chce požadovať aj tresty za zneužívanie verejných funkcií a verejných zdrojov.

Prečo je to dôležité: Nový zákon z dielne SNS sa výrazne podobá na maďarský zákon, ktorý označil Európsky súdny dvor za nezlučiteľný s európskym právom. Podľa predkladaného zákona musia organizácie povinne uvádzať pri svojom názve to, ak majú zdroje zo zahraničia. V prípade pochybenia ich bude môcť ministerstvo vnútra rozpustiť. Môže to mať negatívne dôsledky v podobe stigmatizácie organizácií občianskej spoločnosti, ktoré sú kritické voči úradom.

Citát:„V prípade, že budú občianske združenia alebo nadácie skryto využívané na politickú činnosť, navrhneme im najprísnejšie tresty v trestnom zákone,“ povedala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.


Širší kontext: SNS už na aprílovej schôdzi podala zákon, ktorého cieľom bolo, aby mimovládne organizácie boli označované ako osoby spolupracujúce so zahraničím. Súčasne navrhla, aby boli zverejňované všetky príjmy týchto inštitúcií.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

V septembri chce navrhnúť, aby do tohto zákona spadali všetky občianske združenia aj nadácie a aby bola „striktne a jasne“ odlišovaná verejnoprospešná činnosť od politickej činnosti.

Európska komisia počas júla varovala Slovensko, že proti nemu okamžite spustí právne konanie, ak vláda bude naďalej presadzovať tento zákon. Slovensko tak môže prísť o miliardy z Európskej únie.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia